Afbeelding

Regio tekent voor duurzaam bouwen

Wonen 114 keer gelezen
HEESCH - In cultureel centrum De Pas in Heesch hebben diverse gemeenten, woningcorporaties, architecten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars uit de regio Noordoost-Brabant donderdagmiddag het Convenant Duurzaam Bouwen Noordoost Brabant 2009-2012 ondertekend.

[image=84359]

Wethouder Carel van Genugten van de gemeente Mill en Sint Hubert heette het selecte gezelschap welkom, dat ondanks de drukke agenda’s tijd had gevonden om naar De Pas te komen. Van Genugten deed dat niet uit hoofde van zijn wethouderschap, maar als voorzitter van het Regionaal Milieubedrijf (RMB), de grote stimulator van het convenant. Sinds 2006 kent de regio dit convenant. In die periode zijn volgens Van Genugten al een aantal stappen gemaakt op het gebied van duurzaam bouwen, zoals het gebruik van betere materialen en energiezuiniger werken. ”De volgende stap zijn levensduurbestendige woningen, uiteraard op duurzame wijze gebouwd”, verklaarde Van Genugten.

Richtlijn
Het nieuwe convenant is niet langer gebaseerd op het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen, maar op de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn, versie 4 (GPR-gebouw). Deze richtlijn is een praktisch en gebruiksvriendelijk programma om plankwaliteit en milieubelasting van een project in samenhang zo optimaal mogelijk te krijgen. GPR-gebouw meet op de vijf verschillende duurzaamheidsthema’s de prestatie van een gebouwontwerp. De prestatie wordt uitgedrukt in een rapportcijfer. Het cijfer 6 staat hierbij voor het wettelijke niveau. Van Genugten hoopte, dat er ook een GPR gaat komen voor stedenbouwkundige projecten.

Energie
Het thema energie is speerpunt voor dit convenant. Vandaar dat streekmanager Twan Goossens van het RMB een korte lezing hield over energiebronnen en de mogelijke toepassing hiervan in de bouw. Daarnaast bevat het convenant afspraken over de thema’s milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. De ambities haken daarmee in op de drie P’s van de duurzaamheidsdriehoek: People, Planet en Profit. Voor het bepalen, meten en realiseren van de ambitie worden energielabels en de criteria duurzaam inkopen gebruikt. Actuele informatie over dit convenant en achtergrondinformatie over duurzaam bouwen is te vinden op de website www.rmb.nl/dubo.

[image=84360][image=84361][image=84362][image=84363][image=84364][image=84365][image=84366]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant