Afbeelding

Wat doet ‘n kat in Tweede Kamer?

Onderwijs 49 keer gelezen
OSS - Leerlingen van 5 atheneum van het Mondriaan College gingen woensdag met enkele leden van de VVD afdeling Oss naar de Tweede Kamer voor een rondleiding en een persoonlijk gesprek met Mark Rutte. ”Ik wil wel weten of hij bereid is samen te werken met Wilders”, zegt leerling Thomas van der Biezen.

[image=94660]

”Ik verheug me vooral op het gesprek met Mark Rutte”, zegt Thomas (17). ”Er zijn wel wat vragen die ik hem wil stellen. Ik denk dat ik wel op een liberale partij zou stemmen, maar of ik Rutte een goede leider vind, dat weet ik nog niet. Hij komt niet echt daadkrachtig over.” Bob Nijhuis, voorzitter van de VVD afdeling Oss, wil de leerlingen kennis laten maken met politiek in de praktijk. ”Je hoeft vandaag geen lid te worden van de VVD. Het moet vooral een leuke dag worden”, zegt hij. Tijdens de rondleiding door het Tweede-Kamergebouw zien ze een bibliotheek met 30 duizend boeken, waarin alle kamerstukken en handelingen staan, en de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer. In de VVD-fractiekamer wachten ze op Mark Rutte, die na binnenkomst aan het hoofd van de vergadertafel gaat zitten.

Vraag
Als volwaardig fractielid stelt Thomas zijn eerste vraag over Wilders via de microfoon. Rutte antwoordt: ”Ik sluit niemand uit, ook Wilders en de Partij voor de Dieren niet, alhoewel het bij die laatste wel erg moeilijk wordt”, lacht hij. ”Sinds die partij hier twee zetels heeft, zijn de muizenvallen weggehaald. We hebben het nu over de aanschaf van een kat.” De leerlingen lachen en vragen zijn mening over serieuze zaken als de kredietcrisis. Rutte: ”De Staat kan nooit een recessie tegenhouden. We moeten meer bezuinigen in plaats van investeren. Ik ben niet tegen investeren, maar het moet heel slim en gericht gebeuren. Het moet niet ten koste gaan van de staatsschuld.” Thomas is onder de indruk van de fractieleider: ”Ik vond het een gezellige gast. Op televisie komt hij altijd heel stijf over, maar in het echt is hij veel leuker.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant