Afbeelding

Afrikaanse ritmes op Osse school

Onderwijs 66 keer gelezen
OSS – Een doun-doun, ballafoon, djembé en maracas. Veel leerlingen van Basisschool De Korenaer hoorden en zagen die instrumenten dinsdag voor het eerst, toen de muziekgroep Djiguiya Minime uit Burkina Faso het programma ’Mundial in de klas’ aftrapte. ”Het is een multicultureel project, waarin kinderen kennis maken met een andere cultuur”, vertelt directeur Peter Janssen.

[image=95565]

Sinds acht jaar organiseert de school ’Mundial in de klas’, een programma dat twee weken duurt. Peter: ”Met alle zintuigen moeten de kinderen in aanraking komen met een andere cultuur. Daarom is er muziek, hebben we gastsprekers, en mogen ze zelf kunstwerken maken, waarvan de opbrengst naar een weeshuis in Afrika gaat.” Dit jaar richt het programma zich op Burkina Faso en Zimbabwe.

Arm
Burkina Faso is een republiek in West-Afrika. Het land met ruim dertien miljoen inwoners grenst onder andere aan Mali en Ghana. Het is een van de armste landen in de wereld. Tachtig procent van de bevolking is afhankelijk van de landbouw die gesubsidieerd wordt door de VN. Droogte, slechte bodem en infrastructuur, maar ook slechte opleiding zijn de voornaamste problemen.

Spectaculair
Met de muziekgroep Djiguiya Minime begint het project op De Korenaer spectaculair. Zeven jongens laten snelle Afrikaanse ritmes horen, en de leerlingen kijken verwonderd als een van de muzikanten een ballafoon met zijn voeten in de lucht tilt, en liggend bespeelt. Hun vrolijke gezichten en ritmes enthousiasmeren zelfs de jongsten, die vooraan meetrommelen op gymbanken. Een gejuich klinkt als een van de jongens een reeks flikflaks maakt. Eline uit groep 8 verbaast zich erover. ”Ik vind het echt heel knap, ook dat ze met die instrumenten zo veel geluid kunnen produceren.”

Africa
Jorn uit groep 1/2 heeft de instrumenten nooit eerder gezien. Hij klapt mee op het ritme van de muziek. ”Het is leuk”, vindt hij. Veel leerlingen begrijpen niets van de gezongen Afrikaanse woorden, maar als de groep met het nummer ’Africa’ afsluit, mogen ze luidkeels meezingen: ”Africaaa.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant