Afbeelding

'Ik heb ze direct leren fietsen'

Onderwijs 98 keer gelezen
OSS – 27 leerlingen uit 5 atheneum van het Mondriaan College kregen zondag 21 Turkse leerlingen op bezoek. De Turkse jongeren bezoeken Oss in het kader van een uitwisselingsprogramma van het Mondriaancollege met de Nafi Güral Fen Lisesi-school in Kütahya.

[image=98036]

Leerling Ruben Peels (16) uit Ravenstein verheugde zich op het weerzien met de Turkse scholieren Yildirim en Gurçan. Eerder dit jaar ging hij tien dagen bij hen op bezoek in Kütahya en nu slapen ze bij hem thuis in Ravenstein. ”Zondag heb ik ze meteen leren fietsen”, lacht Ruben. ”Dat is wel nodig, omdat ze met mij mee naar school moeten fietsen.” Yildirim vindt het tot nu toe best. ”Nice”, oordeelt hij lachend.

Privéschool
De Turkse leerlingen gaan in hun land naar een privéschool, in de ranking de vijfde school van Turkije. Toelating is er alleen voor de besten. ”Daar op school zijn ze veel strenger. Na het avondeten studeren ze vaak nog twee uur”, vertelt Ruben. ”En veel van de leerlingen slapen er op school.” Tijdens het uitwisselingsprogramma werken Nederlandse en Turkse leerlingen samen aan een project over alternatieve energie. Ruben: ”Het gaat heel gezellig met elkaar samen. Ze zijn nu wel doodmoe, maar we zijn van plan om nog veel te gaan feesten.”

Respect
Coördinator uitwisseling van het Mondriaan College, Jan Haman, noemt het respect krijgen voor een andere cultuur als belangrijkste reden voor de uitwisseling. Haman: ”Leerlingen moeten zich echt aanpassen in het land waar ze zijn, omdat ze bij een gezin te gast zijn. Voordat we naar Turkije gingen hebben we ze daar wel op voorbereid met een korte taalcursus Turks en een bezoek aan een moskee in Oss.” Ruben: ”In mijn gastgezin merkte ik vooral dat ze heel veel respect hebben voor hun ouders. Ook het eten is daar compleet anders, ik kreeg er ’s ochtends warm eten.” Voor Yildirim en Gurçan is Nederland totaal anders. ”Ik weet niet of ze zich hier echt thuis gaan voelen”, zegt Ruben. ”Gisteren moesten ze lachen om de hagelslag. Ook vonden ze het raar dat een dorpje met weinig huizen toch een kerk heeft.” Hij vervolgt: ”Je gaat echt 24 uur per dag met elkaar om, dat is leuk. Ik hoop wel dat we na de uitwisseling contact blijven houden.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant