Afbeelding

Snowcopter voor betere wereld

Onderwijs 76 keer gelezen
OSS – “Hier zijn ze dan, de drie Osse Willie Wortels”, zegt meester Jan Keijnemans van openbare basisschool De Bolster. Hij wijst met enige trots naar groep 8-leerling Muhammed Eker (13) en het groep 7-duo Harun Kölyü (11) en Edris Totakahael (11). Als ware uitvinders zitten zij met hun ‘Snowcopter’ bij de top drie van Noordoost-Brabant van een wedstrijd van Stichting De Uitvinders.

[image=120246]

De stichting organiseert dit najaar een uitvinderwedstrijd voor alle basisscholen in de provincie. Het project is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Provincie Brabant, Stichting Techniek=Troef en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De Bolster, dat zich regelmatig bezighoudt met techniek, werd gevraagd mee te doen. De opdracht was om uitvindingen te ontwerpen die de wereld leuker of beter maken. De leerlingen konden aan de slag. De ‘drie Willie Wortels’ kwamen tot een ‘Snowcopter.’ Harun: “Eerst wilde ik een vliegende auto maken, maar dat was niet helemaal gelukt. Daarna kreeg Muhammed het idee om er een helikopter van te maken. Met batterijen kunnen wij het motortje starten.” Een snowcopter, maakt dat de wereld leuker en beter? “Ja, dit is een helikopter die ook op sneeuw kan landen. Harun heeft de naam verzonnen.”

Solderen
Het drietal had een paar dagen nodig om tot de creatie te komen. Met trots kijken ze naar hun werk. “Het was wel mooi om te doen”, zegt Muhammed. “Het solderen was het leukst, de vleugels maken het moeilijkst.” Eerlijk is eerlijk, de leerlingen hebben in korte tijd iets moois neergezet. “En ik heb helemaal niet veel geholpen”, zegt meester Jan. “Wel heb ik een beetje gelet op de afwerking.”

Concurrentie
Vandaag, vrijdag 27 november, wordt de Snowcopter beoordeeld in Stichting C. in Uden. Dan wordt duidelijk of het Osse ontwerp de beste van Noordoost-Brabant is. Concurrentie is er van de Matthiasschool uit Oploo en basisschool Weijerhof uit Boxmeer.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant