Eerste soloalbum van Ossenaar Paul Verschuur

Kunst en cultuur 74 keer gelezen

MEGEN|OSS | Het eerste soloalbum van Paul Verschuur is een feit. 'Een Nieuw Begin' bevat allerlei liedjes over zijn leven. De Ossenaar presenteert zijn Nederlandstalige album op zondag 24 januari om 15.00 uur in Acropolis in Megen. Kaarten kosten vijf euro en reserveren kan via e-mailadres kaartjes.acropolis@gmail.com.

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Verschuur. Met de combinatie van muziek spelen en zijn eigen lespraktijk verdient hij zijn brood. Daarnaast speelt hij onder andere in het Osse bandje In My Tree. 'Een Nieuw Begin' is zijn eerste soloproject. "Ideeën ontstaan overal. Zo zat ik op de fiets en er kwam een liedje in me op. Als ik dan rust heb, ontstaat de ruimte in mijn hoofd om er verder aan te werken. Er was geen vooropgezet plan om een album te maken. Er volgden daarna meer liedjes en pas toen ontstond het idee om het te gaan bundelen. Bewust koos ik voor Nederlandstalige nummers. Ik denk in het Nederlands en vond dat de meest logische keuze." De liedjes gaan over verschillende onderwerpen. "Over alles wat je allemaal tegenkomt in het leven. Over de geboorte van mijn dochter bijvoorbeeld, maar ook over mijn dementerende oma en over Lith, het plaatsje waar ik opgroeide. Ook staat er een nummer over mijn woonplaats Oss op. De criminele geschiedenis fascineert me." Het genre beschrijft Verschuur als 'folk'. "Je kunt mijn nummers niet zien als popmuziek. Ik heb gebruik gemaakt van houten instrumenten zoals piano, gitaar en mandoline."

Zenuwen
Vorig jaar mei liet hij in Museum Jan Cunen al enkele liedjes aan het publiek horen. "Ik heb al honderden keren opgetreden, maar als soloartiest was het nieuw voor me. Ik was heel nerveus en vroeg me kort voor het optreden af waar ik aan begonnen was. Er zaten veel bekenden in de zaal en die hoorden mijn persoonlijke liedjes. Toen ik iemand zag huilen, was dat wel even slikken." Na zijn debuut volgden er meer optredens. Afgelopen zomervakantie, een rustige periode qua lesgeven, nam hij tijd om het album op te nemen. "Ik heb alles alleen gedaan. De liedjes opnemen, het bespelen van de instrumenten, mixen en corrigeren. Het is soms belangrijk om een liedje even een aantal weken te laten liggen om er zo weer fris naar te kunnen luisteren. Ik heb de liedjes aan een paar mensen laten horen en die hebben feedback gegeven, maar uiteindelijk heb ik zelf beslist wat ermee ging gebeuren. Op een gegeven moment moest ik er wel een punt achter zetten, want anders blijf je maar perfectioneren." Na het samenstellen van het album kreeg hij hulp van vrienden. Zo maakte Joost Thissen een schilderij dat is gebruikt als cover en tekende Jaap van der Doelen plaatjes per liedje van het album.

Droom
Verschuur hoopt uiteraard dat zijn album in de smaak valt bij mensen. "Het allermooiste is als het album goed verkoopt, dat is een droom. Het is nu zaak om veel op te treden en het te laten horen. Ik wil onderzoeken of het aanslaat. Of er een vervolg komt? Ik heb een nieuw schetsblok gekocht en al wat bladzijdes gevuld. Maar eerst richt ik mijn aandacht op dit album."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant