De Andersons komen naar de Groene Engel. (Foto: Roxanne Hellevoort PR De Andersons)
De Andersons komen naar de Groene Engel. (Foto: Roxanne Hellevoort PR De Andersons)

Theatrale, muzikale thriller in de Groene Engel

Kunst en cultuur 165 keer gelezen

OSS | Muziektheatergezelschap De Andersons staat donderdag 21 januari in de Groene Engel met een bijzondere voorstelling waarvan het script van de hand van Arjen Lubach is. De voorstelling heet 'Stockholm Sneeuwt', een theatrale, muzikale thriller met humor gebaseerd op het waargebeurde en bizarre verhaal van de moord op de Zweedse premier Olof Palme. Spannende en komische scènes worden afgewisseld met poëtische en opzwepende liederen waarbij De Andersons zich hebben laten inspireren door het gedachtegoed van de eigenzinnige man die Palme bij leven was.

Toen de Zweeds-Nederlandse zangeres en theatermaakster Anna Ågren (die samen met zanger/theatermaker Roel Dullaart en muzikant Mirek Walton het muziektheatergezelschap De Andersons vormt) op zoek was naar een bijzonder onderwerp voor hun nieuwe voorstelling kwam ze terecht bij het verhaal van Olof Palme; de Zweedse premier die op een vrijdagavond in 1986 met zijn vrouw van de bioscoop naar huis wandelde en in zijn rug werd geschoten. De schutter ontvluchtte en ondanks honderden verdachten en complottheorieën, een dossier van 225 meter lang en 130 mensen die uit zichzelf hebben bekend, is de moord vandaag de dag nog altijd niet opgelost. Op zoek naar een schrijver kwam het gezelschap uit bij duizendpoot Arjen Lubach. Ågren: "Ik wilde graag dat Arjen het script zou gaan schrijven. Net als wij heeft hij een grote affiniteit met Zweden en ik had net zijn boek 'Magnus' gelezen. Een prachtig boek, heel mysterieus, poëtisch en spannend maar toch down to earth, met subtiele humor waar ik ontzettend gek op ben." Samen met Lubach hebben ze gezocht naar een vorm waarin spanning, humor en poëzie naast elkaar kunnen bestaan, met een lichtvoetige benadering van de geschiedenis als resultaat; Olof Palme krijgt anderhalf uur de tijd om in de voorstelling zijn eigen moord op te lossen. "Het feit alleen al dat iemand in gesprek gaat met zijn eigen potentiële moordenaars zorgt voor een soort rare werkelijkheid waarin heel erg veel mogelijk is. Daardoor kunnen we er ook makkelijk uitstappen om liederen te zingen."

'Compromisloze idealisme'
De liederen zijn heel divers; van theaterlied tot hardcore cabaret en van lekker funky tot poëtische pop. De Andersons hebben zich hiervoor laten inspireren door Palme's gedachtegoed en diens liefde voor poëzie. Palme werd ooit omschreven als een politicus met een kunstenaarsziel; hij citeerde in zijn speeches filosofen, dichters en schrijvers. "Een mooie uitspraak van hem vind ik: 'Het gaat niet om het bereiken van de utopie maar om het streven ernaar.' Hij riep mensen op om te durven dromen, zowel op persoonlijk als op maatschappelijk vlak. Het compromisloze idealisme van Palme is bijna niet meer van deze tijd, we zijn voorzichtiger geworden en minder standvastig. Daar gaat het ook over in deze voorstelling." Het is een voorstelling voor iedereen die zich wil laten verrassen door een combinatie van een intrigerend verhaal, mooie muziek en lekkere humor. Ågren: "Voor de nieuwsgierige mens: kom naar het theater en laat je een avond lang meevoeren door een pakkend verhaal en prachtige liederen."

Informatie
Meer informatie op www.deandersons.nl en www.groene-engel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant