De Ashton Brothers komen naar De Lievekamp.
De Ashton Brothers komen naar De Lievekamp.

'Enfants Terribles' Ashton Brothers in Oss' theater

Kunst en cultuur 199 keer gelezen

OSS | Het circus van de Ashton Brothers trekt weer door het land. Dit keer met de voorstelling 'Enfants Terribles'. Een show waarin de mannen terugkeren naar vroeger, naar de tijd van de jeugdige onbezonnenheid en jeugdige overmoed. Een voorstelling vol muzikale en acrobatische toeren. 'Enfants Terribles' is twee dagen in De Lievekamp te gast, donderdag 21 en vrijdag 22 januari, aanvang 20.15 uur.

"Wij vinden het leuk als ieder optreden een wedstrijd is", vertelt Joost Spijkers, een van de drie Ashton Brothers. "Niet met een tegenstander, maar wel een fysieke uitdaging." Friso van Vemde: "Het is meer een recordpoging." Joost: "Iedere avond moet een record zijn en dan maakt het niet uit of je in Carré speelt of in Oss. Het moet op de toppen van ons kunnen zijn." Friso: "Als we prutswerk zouden afleveren, worden we doodongelukkig. Dat is onze beroepseer."

Zoveel mogelijk troep
Toen ze met zijn drieën zaten te praten over Enfants Terribles kwamen ze op steekwoorden als 'vrolijk', 'kleurrijk' en 'nieuw begin'. Joost: "We hebben het dan over wat ons bezig houdt, wat we mooi vinden en wat voor soort programma het zou moeten zijn. Dat gaat op een heel associatief en abstract niveau. Vervolgens gaan we in de repetitieruimte aan het werk en dan ga je…" Pim Muda onderbreekt: "Iets héél anders doen, haha. Want dan vinden we een skelet en doen we een blackartact in het pikkedonker." Want daar komt het vaak op neer: in de repetitieruimte borrelen de ideeën op en slepen ze zo veel mogelijk troep naar binnen om te kijken wat ze ermee kunnen. En daar ontstaan vervolgens de gekste scènes uit of ze weten er juist een verstild nummer van te maken.

Kwaadaardige kinderen
Pim: "We wilden op zoek naar een soort jeugdige onbezonnenheid. We leiden eigenlijk aan het Peter Pansyndroom, we vinden het gewoon moeilijk om op te groeien. Wij houden nou eenmaal van ballenbakken en confetti." Friso: "De titel, letterlijk vertaald 'verschrikkelijke kinderen', komt voort uit de kindertijd, je bent dan veel vrijer en inderdaad: dat onbezonnene, dát is onze manier van werken." De andere betekenis van 'enfant terrible' staat voor onconventioneel en tegendraads gedrag. Perfect van toepassing op de magische en sprookjesachtige wereld die de Ashton Brothers keer op keer weten te creëren. Een wereld vol muzikale en acrobatische toeren, waar altijd veel te lachen valt. Pim: "Cabaretkenner Jacques Klöters omschreef ons, nadat hij ons eerste programma had gezien, als 'kwaadaardige kinderen' die over het podium stuiterden. Dat vonden we voor deze show een leuk uitgangspunt, om die gekte weer op te zoeken en de energie die daar bij hoort. We willen fysiek in Enfants Terribles er álles uit halen wat er in zit, wat Friso bijvoorbeeld op een ladder kan is geen kinderspel. Of eigenlijk wel natuurlijk…" Joost: "Maar niet voor een man in de veertig." Friso: "In de veertig?" Pim strijkt snel glad: "Wij hebben geen leeftijden." Friso: "Het is lekker om fysiek ver te gaan. We willen het nooit half doen."

Informatie
Kijk voor meer informatie over de show op www.lievekamp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant