Tuin der Lusten.
Tuin der Lusten.

Opening expositie 'Tuin der Lusten' op 14 februari

Kunst en cultuur 89 keer gelezen

RAVENSTEIN | Er wordt in het museum voor vlakglas- en emaillekunst aan de Marktstraat 22 in Ravenstein ook dit jaar aandacht besteed aan de schilder Jeroen Bosch, die 500 jaar geleden is overleden. De Tuin der Lusten is een van zijn bekendste schilderingen, maar is niet aanwezig op de grote tentoonstelling in 's-Hertogenbosch. De opening van de expositie 'Tuin der Lusten' in het museum is op 14 februari om 14.00 uur.

In dit drieluik is op de zijpanelen de hemel en de hel te zien: een steeds terugkerend thema in het werk van Bosch. Het middenpaneel toont dieren en naakte mensen, maar niet altijd in de juiste proporties weergegeven. Ook de fantasierijke planten, bloemen en vruchten – vooral aardbeien – hebben niet hun normale maten. In een lieflijke omgeving vermaken de mensen zich met elkaar, met dieren, in het water en tussen bomen en struiken. Vanaf de zijlijn kijken reusachtige vogels naar dit gemengde gezelschap. Ondanks de heldere kleuren, waarin dit tafereel geschilderd is, doet het toch geheimzinnig aan.
Nagebootst
Deze sfeer van verwondering en verbazing wordt in het museum nagebootst met werken van diverse glaskunstenaars en emailleurs, die zich hebben laten inspireren door Jeroen Bosch. In een omheinde omgeving, de tuin, wordt gekeken naar hedendaagse beelden met moderne onderwerpen zoals de sociale media, de strijd om het bereiken van de top in je carrière en de oorlogsdreigingen, maar zij zouden zo uit het brein en de penselen van de beroemde kunstenaar kunnen hebben komen.

Kunstenaars
De gebrandschilderde glas-in-loodpanelen van Tineke van Montfoort bijvoorbeeld hebben zeker connecties met het oude werk, maar staan toch ook in verbinding met de huidige tijd van computers met Twitter en Facebook. De geëmailleerde vogels van Wim van Grinsven daarentegen lijken van het Boschwerk naar deze tijd gevlogen en geven een romantisch, vertrouwd en veilig gevoel. De insecten van de Spanjaard Rafael Arroyo Villemur zijn juist weer heel surrealistisch met lijfjes van thee-eieren of lampjes.

Informatie
Kijk voor meer informatie op de website www.museumravenstein.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant