Een jeugdtraining van OHDC. (Foto: Hans van der Poel)
Een jeugdtraining van OHDC. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij jeugdige darters van OHDC

Sport 811 keer gelezen

OSS | We zijn in Nederland verwend door de geweldige prestaties van 'onze' topdarters. Michael van Gerwen wint momenteel bijna alles wat er te winnen valt, maar laten we ook Raymond van Barneveld niet vergeten. Mogelijk dat een jongen uit Herpen zich in de toekomst ook gaat mengen in de wereldtop. Maikel Verberk is een bekende bij de Osse Horeca Darts Competitie, want als kind kreeg hij er al dartles. Afgelopen week ging ik een kijkje nemen bij een jeugdtraining in Café de Wiek en sprak ik met bestuurslid Hilko Toonen en voorzitter Linda van Beijnhem.

Laat ik de vraag maar stellen: is darts een sport? Zelf doe ik het nu drie jaar in competitieverband, maar lichamelijk vermoeid ben ik nog nooit thuisgekomen. Ik loop alleen wat extra meters als de bar in een kroeg niet direct naast onze baan is. Hilko en Linda zijn het met elkaar eens na mijn vraag. "Darts heeft het imago van een kroegsport en dat zal ook wel zo blijven. Maar het is zeker een sport. Je kunt het zien als een denksport, waarbij concentratie en uithoudingsvermogen een belangrijke rol spelen. Als je veel oefent en aanleg hebt, kun je jezelf verbeteren." Dat stukje concentratie ontbreekt bij mij nogal eens en het oefenen ook, vandaar dat mijn niveau niet omhoog gaat. Naast zelf gooien kijk ik graag naar darts. Persoonlijk hoop ik dat het een Olympische sport gaat worden. Maar of dat reëel is?

Osse toppers
Niveau is er overigens zeker in Oss. Maikel Verberk bijvoorbeeld, die op jonge leeftijd al meerdere internationale titels heeft gewonnen en momenteel als 18-jarige deel uitmaakt van de Nederlandse ploeg. En wat te denken van Gino Vos, die in 2012 op het WK darts stond en ook in het Nederlands team zit. Bij de oudgedienden is Braulio Roncero een bekende naam. In 2000 stond de Ossenaar met Spaanse roots op het wereldkampioenschap. Linda: "Er is ook talentvolle jeugd uit Oss, waarbij ik Maikel zeker als een potentiële wereldtopper zie. Stel dat hij daar ooit een keer staat tussen die grote mannen, dat zal het darten in Oss een enorme boost geven. Sowieso leeft de sport door de goede prestaties van de Nederlanders. Bij de talenten noem ik ook Levy Frauenfelder en zijn zus. Lid en oud-lid en lid van de Nederlandse jeugdploeg."

Wilde bond
De jeugd vanaf 16 jaar mag meedoen aan de competitie van OHDC. Zo kunnen ze meegooien met de maandelijkse ranking en zich inschrijven voor open toernooien. De competitie van OHDC bestaat uit een derde, tweede, eerste en eredivisie. In totaal zijn er 359 volwassen leden die op vrijdagavond tegen elkaar uitkomen. OHDC is niet aangesloten bij de Nederlandse Darts Bond en is dus een wilde bond. Linda: "Dit is zo gedaan om de kosten laag te houden voor de leden. We zijn laagdrempelig voor iedereen die graag wil darten."
Volgens Hilko is het ledenaantal redelijk stabiel in vergelijking met voorgaande jaren. "Het aantal teams loopt iets terug, maar je ziet dat de teams wel groter worden. Wat jammer is, is dat er kroegen sluiten en er daardoor minder locaties zijn. Dat is toch ook een doel van ons, dat je elkaar ontmoet in verschillende horecagelegenheden. Over de toekomst zijn we positief. Darts is populair en dat zal niet veranderen."

Jeugd
Het aantal jeugdleden bij OHDC varieert. Een aantal jaar geleden was er een groep van 23 leden, momenteel zijn het er 9 tussen de 8 en 16 jaar. Iedere donderdagavond komen ze bijeen in De Wiek om een potje te gooien. Hilko is begeleider van de jeugd en Linda is al tien jaar wekelijks van de partij om de jeugd te helpen. "Naast dat ze hun spel kunnen verbeteren, werken ze hier aan hun houding en leren ze ook hoofdrekenen. Op school gaan ze met stappen vooruit. Bovendien brengen we ze sociale gedragsregels bij. Plezier staat centraal en je ziet dat de kinderen het erg leuk vinden om hier te zijn."

Meisjes
Linda wil tevens het darten voor meisjes/vrouwen promoten. "Het komt vrijwel niet op televisie en dat is jammer. Darts is namelijk zeker geen sport voor mannen alleen. In Oss heb je talentvolle meiden en die zijn ambitieus. We willen ze graag onder de aandacht brengen omdat ze dat verdienen."

Leon Sport
Ook een leuke sport/vereniging die volgens u meer aandacht verdient? Stuur dan een e-mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant