Leon Sport: flyboarden. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: flyboarden. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij Flyboard Fantasy van Dave Bouwens

Sport 878 keer gelezen

ALPHEN | Op vakantie in Curaçao zag ik een paar jaar geleden vanaf mijn ligbedje mensen flyboarden. Ik had het nog nooit eerder gezien, maar het zag er spectaculair uit. Op het tropische eiland koos ik ervoor om lekker in het zonnetje te blijven liggen met een pilsje in mijn hand en me vooral niet moe te maken. Maar toch leek het me leuk om ooit eens te gaan doen. Die kans kwam vorige week toen Ossenaar Dave Bouwens me uitnodigde om te flyboarden bij Camping De Schans in Alphen aan de Maas.

Wat is flyboarden eigenlijk? Het flyboard staat via een slang van 15 meter in contact met een waterscooter. Als de scooter gas geeft, dan zorgt de waterdruk ervoor dat mensen die in het water liggen omhoog komen. Dave runt sinds 2013 zijn bedrijfje Flyboard Fantasy en is gespecialiseerd in het geven van flyboard workshops aan grotere groepen. Ook geeft hij demonstraties en regelmatig doet hij mee aan wedstrijden. De passie voor het flyboarden ontstond toen hij op WhatsApp een foto zag van een goede vriend. "Het zag er supervet uit en het leek me tof om daar iets mee te gaan doen. Ik was net klaar met school, was bezig met het zoeken van een baan en besloot heel impulsief om een bedrijfje te starten. Ik ben altijd al ondernemend ingesteld geweest. Direct ben ik gaan zoeken naar de juiste materialen en heb een waterscooter aangeschaft. Of ik toen zelf al ooit op een flyboard had gestaan? Nee, dat kwam pas later." In de loop der jaren is Flyboard Fantasy gegroeid. "Steeds meer mensen kennen het flyboarden en willen het zelf ervaren. Ik vind het geweldig om mensen te vermaken. Sommigen zijn wat gespannen als ze het water ingaan omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten. Maar iedereen komt met een glimlach van oor tot oor uit het water."

Verbetering
Toen was het tijd om zelf het water in te gaan. Daar kwam ik dan aangelopen als een topvoetballer die net de spelersgang uitloopt om een bomvol stadion in te gaan. Mijn enige toeschouwers waren echter vier bouwvakkers die zich ongetwijfeld afvroegen wat een gast op een grijze donderdagmiddag in een strak pak kwam doen. Ik legde het even snel uit en gelukkig was toen hun pauze om. Voordat ik het zelf mocht proberen, kreeg ik een korte instructie. "Het ziet er moeilijker uit dan het is", zei Dave. "In het water moet je het flyboard onder je lichaam drukken en je benen strekken. Vervolgens is het een kwestie van je balans zoeken. Als je met je tenen naar voren gaat, dan beweeg je en ga je naar beneden, ga je met je hak omhoog dan ga je hoger." Makkelijker gezegd dan gedaan, want bij de eerste pogingen lag deze jongen al snel in de Maas. Daarna ging het iets beter. Toen ik eenmaal boven het water kwam, probeerde ik mijn evenwicht te houden. In het begin stond ik te wiebelen en was het net alsof ik na een avond darten naar huis fietste (lees: met wat biertjes achter de kiezen). Ik probeerde de harde wind maar de schuld te geven en Dave gaf me nog gelijk ook.

Vrijheid
In totaal mogen deelnemers twintig minuten op het flyboard staan en dat lijkt weinig. Maar als je zelf in het water ligt, is dat toch best lang. Het kost namelijk toch wel wat kracht, maar wellicht was ik in het begin ook iets te gespannen. Toen het iets beter ging en ik ook een paar meter los van het water kwam, kon ik pas voor het eerst genieten. Wat een gevoel van vrijheid, geweldig! Als je de beweging eenmaal onder de knie hebt, zie je al snel verbetering. Ik ging steeds iets hoger en maakte zelfs al een paar voorzichtige 'tochtjes'. Dave vroeg aan het einde of ik klaar was voor 'de dolfijn': een duik in het water en vervolgens direct weer staand uit het water komen. Ik probeerde het, maar het was geen succes. Ik leek meer op Patty Brard die van een hoge duikplank afspringt.

Informatie
Ik kan flyboarden zeker aanraden. Voor iedereen vanaf een jaar of 14 is het toegankelijk en een toffe ervaring om mee te maken. Flyboarden bij Flyboard Fantasy kan in Alphen aan de Maas, Heerewaarden of Kerkdriel. Kijk voor meer informatie op www.flyboardfantasy.nl of mail naar info@flyboardfantasy.nl

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Leon Sport: op bezoek bij Flyboard Fantasy. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant