Joep van Lankveld. (Foto: Peter Verheijen)
Joep van Lankveld. (Foto: Peter Verheijen)

'Sport draagt bij aan een beter leven'  

Sport 411 keer gelezen

OSS | Het Sport Expertise Centrum houdt rondom de Osse etappe met steun van de provincie Noord-Brabant een programma voor mensen met een beperking. Het programma is geschikt voor mensen met een lichamelijke, visuele, auditieve, psychische, gedragsmatige, chronische of verstandelijke beperking van 6 tot 86 jaar. Elk onderdeel is gericht op een andere leeftijdsgroep,

Zo zijn er deze dag diverse tours variërend van 5 tot 60 kilometer. Er kan onder andere worden meegedaan op een tandem, handbike, stadsfiets en wielrenfiets (voor alle afstanden), of op een driewieler of duofiets voor de 5 of 20 kilometer toertocht. Ook is er een leuke theatervoorstelling en zijn er de hele dag workshops en clinics in het thema van 'wieler- en fietssporten'. Tot slot is er een Meet & Greet met (ex)profwielrenner Jeroen Blijlevens.

Kennis
Joep van Lankveld (27) is werkzaam bij NOC*NSF op de afdeling sportparticipatie. Hij richt zich op meerdere projecten, waaronder het ondersteunen van verenigingen op het gebied van aangepast sporten. "We merken dat er bij veel verenigingen te weinig kennis is van het sportaanbod voor mensen met een beperking. Ook zijn er vaak niet genoeg middelen. Vanuit het programma 'Grenzeloos actief', ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan er een stimuleringsbijdrage worden aangevraagd om een aanbod op te zetten of te versterken. Dit gaat wel in combinatie met de regio, zoals hier in Oss met het Sport Expertise Centrum. Samen wordt gekeken of het haalbaar is en als dat zo is, dan wordt er een plan opgesteld." 

Groei
De stimuleringsbijdrage is er tot en met 2018 voor 430 verenigingen, stichtingen of commerciële sportaanbieders. "We hebben nog niet in kaart hoeveel verenigingen in Nederland er al een aanbod hebben. Soms is er bijvoorbeeld één lid en soms zijn er hele teams. We proberen dat met hulp van sportbonden inzichtelijk te krijgen. Het aanbod groeit wel merken we. Er is steeds meer kennis verkrijgbaar en bijvoorbeeld een stimuleringsregeling werkt bevorderend. Ook zie je tijdens evenementen dat er steeds meer aandacht voor het aangepast sporten is. Zoals tijdens het NK atletiek en WK triathlon dit jaar, maar ook bij de Osse etappe van de Ster ZLM Toer. Hartstikke mooi dat er een side event wordt georganiseerd." 

Sociaal
Van Lankveld kreeg op zijn zesde een spierziekte. Hij kwam in de zoektocht naar een geschikte sport uit bij sportschieten. Momenteel is hij een topper in eigen land. "Ik werk veel met verenigingen en bonden en vind het mooi om mijn ervaringen te delen. Ik weet wat sporten voor je kan betekenen. Het sociale is belangrijk, want je ontmoet veel mensen. Maar ook lichamelijk draagt het bij aan een beter leven."

Tokio
De Nijmegenaar, die opgroeide in Heeswijk-Dinther, is vrijwel dagelijks met zijn sport bezig. "Dat ik op Papendal train, is ideaal. Ik werk hier ook en ben geen extra reistijd kwijt. Deze periode is het wat rustiger en schiet ik vier a vijf middagen. Ook zijn hier fysieke trainingen. Met het oog op wedstrijden ben ik er iedere dag mee bezig. Volgend jaar mei staat het WK op het programma en daar kan ik me al plaatsen voor de Paralympics in 2020. Het is mijn droom om in actie te komen in Tokio." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant