Leon Sport: op bezoek bij AV Oss'78. (Foto: Hans van der Poel)
Leon Sport: op bezoek bij AV Oss'78. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij de meerkampers van AV Oss'78

Sport 263 keer gelezen

OSS | Hardlopen is erg populair. Onderweg van Macharen naar De Rusheuvel zag ik diverse hardlopers zich in het zweet werken. Bij AV Oss'78 werd er tijdens de training waarvoor ik was uitgenodigd gelopen, maar maakte ik ook kennis met meerdere takken van de meerkamp. Het was hartstikke leuk, maar veel lastiger dan ik had verwacht.

Nog nooit had ik gerend op een atletiekbaan. Bij AV Oss'78 kreeg ik de kans en tijdens de warming-up werden we al flink aan het werk gezet. Zo voelde het voor mij althans, want zo'n lange warming-up deed ik nog nooit. Als voetballer van het vijfde van Cito liep ik meer voor het oog een paar keer heen en weer om daarna gewoon de wedstrijd in te gaan. Normaal gesproken bestaat een meerkamptraining bij de Osse vereniging uit twee onderdelen. Speciaal voor mij werd er gekozen voor drie onderdelen. Om te beginnen met hoogspringen, dat zou wel spectaculair zijn voor de fotograaf. Ik zag mezelf echter niet zomaar over de lat gaan. Voordat we een poging waagden, oefenden we eerst wat technieken. Uiteindelijk bleek ik met 1.45 meter maar een meter lager dan het wereldrecord te hebben gesprongen. Klinkt wel stoer toch? Mijn poging op de 1.50 meter mislukte jammerlijk en ik hield het voor gezien.

Kogelstoten
Na het hoogspringen volgde het kogelstoten. Ik moest eigenlijk een kogel van 7 kilo pakken, maar kreeg er eentje van 6 in mijn handen. Ach, dat kan toch niet zo moeilijk zijn, dacht ik in eerste instantie. Ik denk dat als er toeschouwers waren geweest, ze nu nog spierpijn in hun buik hebben van het lachen. Daar stond ik dan als grote gast, maar het leek wel of ik een hunebed in mijn handen had. Trainster Yvonne van Erp - Van den Heuvel hamerde erop dat ik de juiste techniek moest gebruiken, maar het kogelstoten werd meer 'kogel gooien'. Dat is geen pretje voor je pols en ook niet voor je prestatie. Hent van Schoten uit Lith en Jonah van de Laar uit Heesch, de jongens waar ik mee trainde, stootten duidelijk verder. Mijn kans op sportieve revanche zag ik bij het onderdeel speerwerpen. Ik ben zelf een darter, dus ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen. Nou, dat kwam het niet. Het ziet er zo simpel uit om de speer met de punt in de grond te laten komen, maar ik slaagde er niet in. Ook hier keek ik met jaloezie naar mijn jongere trainingsmaatjes die tientallen meters ver gooiden.

Afsluiting
Na de interessante eerste kennismaking was het tijd om uit te lopen. Ook dat is nieuw voor me, maar uiteraard hield ik me netjes aan het schema. Twee rondes op de baan met daarin intervallen. Bij mij was het bijna 'vallen' in plaats van 'intervallen', want ik voelde lichte kramp in mijn hamstring in de tweede ronde. Misschien goed om in de toekomst eens mee te doen aan een beginnerscursus bij AV Oss'78. Een prachtige vereniging met een mooi sportpark en voor mij de kans om conditioneel veel sterker te worden. Na mijn 'finish' was het tijd om wat te drinken en nam ik samen met Johan, Hent en Yvonne plaats op de tribune. Met Hent trainde ik samen met een potentiële topper. Een veelbelovende meerkamper en bij het hinkstapspringen (geen onderdeel van de meerkamp) werd hij derde op het NK. "Toen ik in groep 5 zat deed ik hier mee aan een sportdag en we liepen 1 kilometer tegen kinderen uit groep 8. Ik had toen geen rem en ging hard van start. Mensen zeiden tegen mijn ouders dat ik dat niet vol zou houden, maar dat lukte me wel en ik liep bijna iedereen eruit. Atletiek vond ik zo leuk dat ik lid ben geworden." De Lithenaar is ambitieus: "Het lijkt me geweldig om ooit het shirt van het Nederlands team te mogen dragen."

Veelzijdig
Kinderen krijgen bij de vereniging de kans om meerdere onderdelen te proberen en vervolgens te kijken of ze zich willen specialiseren. "Ik vind het veelzijdige van de sport zo mooi", aldus Yvonne die bij de vereniging kwam vanwege haar dochters. De vereniging -met veel vrijwilligers- heeft zo'n 600 leden en vooral bij de jeugd is atletiek erg populair. Hent en Jonah: "Dat is het Dafne Schippers-effect. Ze is een wereldtopper en dat maakt indruk. Het mooie is dat Dafne afkomstig is van de meerkamp." Benieuwd naar de mogelijkheden van AV Oss'78? Kijk dan op www.avoss78.nl.

Leon Sport
Ook een leuke sport die volgens u meer aandacht verdient? Mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant