Tekening van Bernard van Dam.
Tekening van Bernard van Dam.

Brabants Dorpsleven: presentatie over Bernard van Dam

Algemeen 625 keer gelezen

EERDE | De trotse Stichting Bernard van Dam presenteert op zondag 8 maart Brabants Dorpsleven. Hier wordt het volledige oeuvre van de bekende Brabantse schrijver, tekenaar en journalist Bernard van Dam (1881-1958) gepresenteerd. De presentatie vindt plaats in de Eerdse kerk.

Na drie eerdere presentaties is dit de eindpresentatie in aanwezigheid van mevrouw Coby van der Pas, wethouder Erfgoed van de gemeente Meierijstad. Cultuurhistoricus en Brabantkenner Gerard Rooijakkers zal het belang voor Meierijstad en Brabant van dit oeuvre toelichten en Cor Swanenberg zorgt voor muziek. Achterkleinkinderen van Bernard van Dam presenteren het nieuwe bier de Cuvée Bernard. Ook wordt het eerste volledige exemplaar van de tiendelige boekenserie uitgereikt aan Frits van Eerd. Frits is de vertegenwoordiger van de familie van Eerd, die het project heeft gesteund. Gerenommeerd boekbinder Gijs Wortel geeft een toelichting op het ontwerp en de vormgeving van de cassette, waarin de tien boekdelen in printvorm zijn te verkrijgen.

Bernard van Dam was vooral bekend van het boek Oud-Brabants Dorpsleven uit 1972. Het verzamelde, complete werk is omvangrijker gebleken dan dat boek. Bernard heeft een grote hoeveelheid artikelen, tekeningen en vrij werk geproduceerd. Het bestaat uit ruim drie duizend pagina's, verdeeld over 10 boekdelen.

De afgelopen jaren is het werk van Bernard van Dam door Gerard Rooijakkers onderzocht, verzameld, gecategoriseerd en gedigitaliseerd. Recent is echter nog veel meer opgedoken, vooral over landelijke landbouwpolitiek, bestaande uit cartoons, strips en tekeningen, waardoor dit themadeel twee boeken zal omvatten. Het vele materiaal over de imkerij is in een apart deel opgenomen. Verder zijn eerdere boekdelen aangevuld met nieuw materiaal. Voor de Eerdse Indiëgangers in 1947 tot en met 1950 zijn alle edities van 'Aan den Ooiver in Battle-dress' in één boek verzameld. In boekdeel 10 wordt Bernard van Dam uitgelicht als schrijver, tekenaar, natuurliefhebber, Eerdenaar en familieman.

Informatie
Het programma op 8 maart begint om 16.00 uur. Na afloop kunnen bezoekers onder het genot van een drankje napraten over Bernard van Dam en zijn gepresenteerde werk. Het complete werk is beschikbaar via www.bernardvandam.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant