Afbeelding

Van de Beeten legt toplagen in pistes paardensportstallen aan

Algemeen 1.423 keer gelezen

VEGHEL/ERP | In België ligt de recent ontwikkelde toplaag van DP-Minerals al bij diverse paardensportstallen in de piste. In Nederland heeft Paardenkliniek Venlo de primeur. De toplaag wordt in samenwerking met Van de Beeten, het grondverzet en transportbedrijf uit Veghel, aangelegd.

De toplaag werd ontwikkeld door Belgisch wetenschapper en paardenman Dirk Palmans. Dirk studeerde af aan de keramische opleiding in Aken en begon zijn carrière als laborant bij een producent van keramische artikelen. Anno 2020 is hij trotse eigenaar van DP-Minerals. Hier zet de Belg zijn kennis van nanotechnologie om in een geheel nieuwe toplaag en hij heeft deze geïntroduceerd in de hippische wereld. En niet zonder succes.
In België maken diverse paardenstallen al gebruik van de DP-Minerals toplaag. Een van Palmans’ tevreden klanten is niemand minder dan Olympisch springruiter Jos Lansink. “Ik had de bodem zien liggen bij een manege in Lanaken. Ik was opzoek naar een nieuwe toplaag die iets meer verbinding in de bestaande bodem zou brengen”, vertelt Lansink. “De bodem doet precies wat Dirk beloofde, hij is stabiel en houdt meer water vast. Het heeft de bestaande bodem weer nieuw leven gegeven."

Waterfilm
Palmans legt uit hoe de innovatieve toplaag precies werkt. “De nanobodem is zodanig samengesteld dat de micro poreuze mineralen een waterfilm rond iedere zandkorrel leggen. Hierdoor biedt de toplaag een constantere vochthuishouding en meer stabiliteit. Om het eenvoudig uit te leggen: de bodem kan water opnemen en weer loslaten. Zodoende heeft de bodem een stuk minder bewatering nodig dan andere bodems en blijft deze stabieler.”
Minder bewatering is niet het enige voordeel dat de bodem biedt. “De bodem heeft zowel horizontaal als verticaal veel veerkracht. De bodem veert als het ware terug en wordt zodoende niet mul. Dit aspect voorkomt blessures bij paarden. Milieutechnisch is de bodem ook vriendelijker, omdat er geen synthetische fibers in zitten.”
Bart Tibosch, manager bij Van de Beeten, kwam mede via Jos Lansink in contact met Dirk Palmans. “Van de Beeten verzorgt het onderhoud van de bodems bij Jos Lansink. Zodoende hoorden we van DP-Minerals. We waren al begonnen met het bodemwerk bij Paardenkliniek Venlo, maar zijn toch in gesprek gegaan om te bekijken of we Dirk zijn toplaag konden gebruiken.” Van de Beeten voegde de toplaag, na een succesvolle kennismaking en diverse lovende referenties, toe aan hun assortiment.

Milieu
Er worden steeds strengere milieu-eisen gesteld bij de aanleg en afvoer van ondergronden. Tibosch is dan ook te spreken over de milieuvriendelijkheid van de DP-Minerals bodem. “Het milieutechnische aspect wordt steeds belangrijker en wij moeten ook met steeds meer regels rekening houden. In deze bodem worden alleen natuurlijke mineralen gebruikt. Dat is ideaal. Ik denk echt dat dit de toekomst heeft.”
Of een DP-Minerals toplaag gebruikt kan worden hangt af van de bestaande bodem van de klant. “Er spelen diverse factoren mee als het gaat om de geschiktheid van het toepassen van een nieuwe toplaag. We zullen de klant altijd een passend advies geven. Als de bestaande bodem geschikt is, dan is een DP-Minerals toplaag een uitstekende keuze. Anders hebben we diverse andere toplagen in het assortiment die ook prima voldoen. Het aanleggen van een geheel nieuwe bodem is ook een optie, maar dat ligt volledig aan de wens van de klant.” aldus Tibosch.
Een van die klanten is Stephanie Welschen van Paardenkliniek Venlo. Bij haar hippisch veterinair centrum komt de eerste DP-Minerals bodem in Nederland te liggen. “Deze bodem is minder stroef dan een bodem waar synthetische fibers in verwerkt zijn. Deze bodem is beter voor de revalidatie van onze patiënten.”
Om een hippische vergelijking te maken: rubbermatten in de stapmolen leggen was vroeger een manier van demping. Alleen bleek deze toepassing bij opvallend veel paarden voor blessures te zorgen. Het bleek beter om zand over de rubberen matten te plaatsen, om de ondergrond zo minder stroef te maken. “De beweging die een paard maakt moet hij kunnen corrigeren. Als een paard dat niet kan, omdat de ondergrond te stroef is, gaat het mis”, licht Welschen toe. “De fibers in bodems zorgen, net als rubberen matten, voor een bepaalde remming in de natuurlijke beweging van het paard. Bij de DP-Minerals bodem kunnen de paarden deze correctie in hun beweging wel maken.”
Hoewel de eerste DP-Minerals bodem pas in september 2019 werd gelegd, is Dirk Palmans alweer bezig met de toekomstige ontwikkelingen van zijn product. “Ik zou deze bodems nog graag CO2 reducerend willen maken. Dat zou de bodems nóg interessanter maken en nog milieuvriendelijker.”
Voor meer informatie over DP-Minerals bodems en de aanleg hiervan: 06- 53793404.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant