Afbeelding

Kunst door gevluchte kunstenaars in expositie ArteSoffitta Veghel

Kunst en cultuur 527 keer gelezen

VEGHEL | Galerie-atelier ArteSoffitta toont van 14 februari tot 10 april onder de titel 'Grenzeloos' een unieke expositie van hedendaagse kunst door kunstenaars die hun thuisland moesten ontvluchten.

Expositie 'Grenzeloos' is samengesteld uit werk van 'ontheemde' professionele kunstenaars. Vluchtelingen uit verschillende landen met ieder hun eigen beweegredenen en hun eigen verhaal. Myasar vluchtte uit Syrië, Mitra uit Iran, Senad uit Bosnië, Juan uit Chili en Safaa en Salam uit Irak. Met hun nieuwe werk laten ze zien dat kunst grenzeloos is en pas werkelijk tot bloei komt wanneer het echt vrij en ongebonden kan zijn. Ontheemde kunst vindt een thuis. De expositie is te zien bij galerie-atelier ArteSoffitta aan de Stationsstraat 33 in Veghel.

Grenzeloos
"Toen kunstenares Aafke Steenhuis me inspireerde met haar kunstwerk 'De vluchtelingen' bracht ze me op het idee voor deze expositie. Ik besloot me verder te verdiepen in het lot van gevluchte kunstenaars", vertelt Francesca Verwegen, eigenares van galerie-atelier ArteSoffitta. "In samenwerking met Aafke stelden we deze bijzondere expositie samen onder de titel 'Grenzeloos'. Kunst door kunstenaars die hun thuisland moesten ontvluchten."

Nieuwe kunst in vrijheid
Samen met kunstenares Aafke zochten ze via-via contact met gevluchte kunstenaars uit verschillende landen, verblijvend in Nederland. Enkele kunstenaars ontmoetten ze in asielzoekerscentra in afwachting van hun bestemming en enkele kunstenaars verblijven inmiddels al wat langer in Nederland. Sommige van hen hebben een kunstopleiding in het land van herkomst genoten, enkelen deels in hun thuisland en in Nederland. "Het zijn professionele kunstenaars waarvan enkelen zelfs internationaal hebben gewerkt en geëxposeerd en die tot de top behoorden in hun thuisland", aldus Francesca. "Er bestaat één gemeenschappelijke overeenkomst; in al het werk is wel iets te zien en te voelen van datgene wat ze met zich meedragen, van hun herkomst en wat ze als vluchteling hebben meegemaakt. Het is voor de vluchtelingen een hedendaagse uiting van hun nieuwe kunst in vrijheid, grenzeloos."

Op zoek naar verbinding
ArteSoffitta presenteert met 'Grenzeloos' kunst die ontdekt wat bedekt was. Een gelegenheid voor grenzeloze ontmoetingen en verbinding met gevluchte kunstenaars en hun werk in vrijheid. "Ik kijk naar de bekende beelden op tv, zie dat vluchtelingen wanhopig naar veiligheid zoeken, maar ook naar een verbinding met een nieuwe wereld, mensen, cultuur", vertelt kunstenaar Senad Alic die is gevlucht uit Bosnië.
Voor meer informatie over de expositie 'Grenzeloos' en voor openingstijden kijk op de website van ArteSoffitta: www.artesoffitta.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant