Afbeelding

Ratrace

Column 151 keer gelezen

Onlangs genoten we met een gezellig viertal onder onze veranda in de achtertuin van een mooie nazomeravond toen mijn zwager meende een rondscharrelend egeltje te zien. Bleek een zwarte rat te zijn! Hij zat, met z'n rug naar ons toe, waarschijnlijk te smullen van wat barbecue-restanten. Toen we poolshoogte gingen nemen, verroerde het mormel geen poot. Zou gulzigheid de reden zijn voor die roekeloosheid? Was deze rat misschien stokdoof? Hij bleef namelijk gewoon met z'n kont naar ons toe zitten vreten! Op het arrogante af! Alsof Zijne Schadelijkheid voelde dat de Van der Wijstjes van nature geen rattenvangers zijn. Dit exemplaar had echter buiten mijn aangetrouwd familielid gerekend. "Of ik een schop had?" was zijn kordate vraag. Wetende dat hij er niet creatief mee ging tuinieren, liep deze dierenliefhebber wat gewetensbezwaard richting schuurtje. "Stel je nou voor dat het een tamme is", schoot nog even door mijn hoofd. "Dat zijn baasje hem slecht verzorgt en hij daarom buiten de deur gaat eten." "Mooie lange steel", was zwagers' nuchtere reactie bij overhandiging van de spade. Met een blijkbaar effectieve klap beëindigde hij het rattenmaal! Zijne Vraatzuchtigheid zag er namelijk ongeschonden uit. Hij lag er mooi bij…

Zowel op het platteland als in de stad is het aantal rattenmeldingen de laatste twee jaar met liefst 90 procent gestegen. De rat is bezig aan een opmars, ook in Veghel en omstreken. In onze buurt (Bunders) worden ze regelmatig gesignaleerd en soms gevangen. Meestal zwarte.

Ongelijke strijd
We mijden ratten graag als de pest. Het ziekten overbrengende knaagdierenleger denkt daar echter heel anders over. De bruine rat piest inmiddels ook steeds vaker in onze omgeving. Via hun urine kan de ziekte van Weil overgebracht worden en in september 2016 werd bekend dat Nederland kampt met een forse stijging van het aantal 'Weil-gevallen'. Artsen studeren momenteel dan ook flink op symptoomherkenning.
Hadden we vroeger rattenvangers, tegenwoordig worden deze specialisten rattenverdelgers genoemd. Klinkt definitiever. Bij 'vangen' denk je mogelijk nog aan vrijlaten. Bij 'verdelgen' is twijfel onmogelijk. Rattenverdelgers spreken van een ongelijke strijd: "Je wint het nooit van de rat! Zijn ze veel te slim voor. Ratten moet je bij de bron bestrijden: Geen voedsel voor vogels strooien, geen kippen houden, geen tomatenplanten in de tuin (zijn ze dol op!), geen afval laten slingeren! Ratten verdwijnen alleen als je ze geen voedsel aanbiedt!" Een volgende column wil ik het graag met u hebben over de rol van afval in bovenstaande ratrace…

Hans van der Wijst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant