Brouwer Lucas aan het werk in Stadsbrouwerij de Vleeghel.
Brouwer Lucas aan het werk in Stadsbrouwerij de Vleeghel.

Bier als grote passie

Algemeen 1.581 keer gelezen

VEGHEL | Wat is er mooier je eigen brouwerij te hebben als bier je grote passie is? Drie liefhebbers zagen met de oprichting van Stadsbrouwerij de Vleeghel een droom in vervulling gaan.

De plannen voor de herontwikkeling van de Noordkade brachten Lucas Timmers, Ardie van Lankveld en Marc Biemans op het idee van een eigen brouwerij. De fervente thuisbrouwers raakten steeds enthousiaster. "We zijn met het idee naar Stefan van de Ven gestapt en die zei 'Als jullie kunnen brouwen, zorg ik voor een plek'".
Zo geschiedde en met de opening van restaurant Wittern was ook Stadsbrouwerij de Vleeghel een feit. Het ambachtelijk brouwen van bovengistende bieren is een van de twee doelstellingen van de initiatiefnemers. De andere heeft een educatief karakter. "We willen mensen laten zien wat ambachtelijk bierbrouwen inhoudt, het proces tonen en ze enthousiast maken voor het bierbrouwen", zegt Marc. "Dat kan via workshops, excursies, proeverijen of rondleidingen. Er zijn vele mogelijkheden. Zo hebben we laatst met een eigen recept een speciaal bier voor een familie gebrouwen. Die mensen waren razend enthousiast"

Genietbier
Voor ieder seizoen wordt er een nieuw speciaalbier geproduceerd, momenteel is naast de gewone 'Vleeghels' de Herfstbok verkrijgbaar. "Op natuurlijke wijze en altijd met natuurlijke ingrediënten die zoveel als mogelijk uit de streek komen", verzekert Lucas. En voor alle duidelijkheid: het gaat om bier, niet om pils.
De bieren die in Stadsbrouwerij de Vleeghel worden gebrouwen zijn volgens het drietal 'lekkere genietbiertjes' met een mooie volle smaak en een niet al te hoog alcoholpercentage van zo'n 5 procent. Hiermee wordt ook een grote groep liefhebbers bereikt die wel eens wat anders wil dan een gewoon pilsje. "Maar omdat het alcoholpercentage in vergelijking met andere speciaalbiertjes laag is, kun je ze wel lekker doordrinken", grapt Ardie.

2000 liter

Per maand wordt er in de Veghelse brouwerij zo'n 2000 liter bier geproduceerd. Omdat Lucas, Ardie en Marc alle drie een fulltime baan hebben en het brouwproces - dat zo'n drie maanden in beslag neemt - intensief is, wordt de maximale brouwcapaciteit niet benut. "In deze brouwerij kan 200 liter per dag geproduceerd worden, maar daar is het ons niet om te doen. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit."


Stadsbrouwerij de Vleeghel

Vroeger, in een ver verleden, kende Veghel verschillende stadsbrouwerijen. Bierbrouwerij De Kroon van de familie Smits was de laatste grote brouwerij die in 1922 stopte. Sinds 2014 heeft Veghel met Stadsbrouwerij de Vleeghel weer een eigen bierbouwerij.
Stadsbrouwerij De Vleeghel gaat terug naar de basis, terug naar de roots: op een ambachtelijke manier bovengistende bieren van hoge kwaliteit brouwen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van grondstoffen uit de streek, zoals hop, bijenhoning en granen. De brouwerij is gevestigd in restaurant Wittern van waaruit te zien is hoe speciaalbieren als Jonge Vleeghel en Oude Vleeghel, met een hoog 'geniet-gehalte', worden gemaakt.
Naast het brouwen van bier verzorgt de brouwerij onder meer workshops en excursies om mensen kennis te laten nemen van het brouwen van bier. Het ambachtelijke 'Vleeghelse' bier is op het vat te krijgen bij diverse horecagelegenheden - waaronder uiteraard Wittern - in Veghel. De flessen van 33 cl zijn verkrijgbaar bij diverse slijterijen en de bierspeciaalzaak in de Proeffabriek.
Voor meer informatie over de vele activiteiten en mogelijkheden in de Veghelse brouwerij: info@devleeghel.nl.


Dit verhaal verscheen eerder in de mannenbijlage JEROEN van 19 oktober.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant