Een hennepkwekerij.
Een hennepkwekerij.

Kierewiet

Algemeen 1.349 keer gelezen

Als ik morgen besluit een zaak voor mezelf te beginnen, loop ik ondernemersrisico. Toch? Stel, ik ga handelen in macrobiotisch gekleide bloempotten. Mét ingebouwde zonnepaneeltjes, want die potten staan vaak op zonnige vensterbanken. Energie verzekerd! Het product blijkt een succes, het verdienmodel buitengewoon interessant. In tegenstelling tot Geert Wilders' kretologie, roept een groot gedeelte van ondernemersland dan 'méér, méér, méér! Iedereen duikt op dezelfde markt die binnen de kortste keren instort omdat het aanbod de vraag overstijgt. Is toch eigen schuld!? Téveel van hetzelfde is nooit goed.

Waarom gingen veel boeren na de vrijgave van de melkproductie meer koeien houden? Velen van hen zeggen dat de lage melkprijs hen hiertoe 'dwong'. Maar zag niemand van hen dan óver de portemonnee heen het ondernemersrisico door die groeiende melkplas (dús lagere prijzen) en een nóg verder overbemest land? De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik vooral de kapitaalkrachtige, oncollegiale cowboys bedoel die letterlijk schijt hebben aan hun goedwillende, hardwerkende collega's. Als er ergens weer een bedrijf failliet gaat, dan staan die 'koelakken' (kleine groep rijke boeren in de voormalige Sovjet-Unie, die de meeste grond in bezit hadden) klaar om de zaak voor een prikkie over te nemen. Oost-Europese zetbaas erin (ook voor een prikkie) en verdienmodellen worden verder opgekrikt. De gegroeide mestberg zorgt voor teveel fosfaat (ook weer vrij verhandelbaar trouwens) en overtreding van de Europese regels. De boeren verwijten staatssecretaris Van Dam van Landbouw slaapgedrag. Maar waren ze zelf wakker? Ze erkennen, weliswaar schoorvoetend, dat ze teveel mest hebben geproduceerd, maar verwijten Den Haag tegelijkertijd dat die hen niet heeft tegengehouden. Ik heb de nodige moeite met dergelijke ondernemersmodellen.

Las van de week dat boeren die het niet breed hebben aantrekkelijk worden voor criminelen. Ook hier in de regio. Wietplantages blijken een lucratief verdienmodel te vormen om uit financiële problemen te komen. Ik vraag me echter af of het de kleine, hardwerkende, goedwillende boer is die hier in trapt. Ook hier zitten vaak grote cowboys achter.
Nu dacht ik aan het volgende: Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten staat achter proeven met 'staatswiet'. Gecontroleerde verbouwing ervan, zodat het via de vóórdeur de coffeeshops binnenkomt. Selecteer op grondige wijze noodlijdende boeren die het spul mogen gaan verbouwen tegen normale, vaste prijzen. Noem het maar wietfarms. Reken maar dat er ergens alarmbellen afgaan (beltone: 'wiet-wiet-wiet')! Dat lucratieve, gewelddadige wietmarkten gaan instorten. Ergens worden mensen (óók in Veghel!) hélemaal kierewiet…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant