Adjudant Nico (liggend), Prins Robert en Adjudant Jan: een geweldig gezellig trio.
Adjudant Nico (liggend), Prins Robert en Adjudant Jan: een geweldig gezellig trio.

Prins Robert d’n Urste nieuwe heerser van Kuussegat

Carnaval 4.448 keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de Hofzitting op vrijdag 18 november is Robert Danse onthuld als nieuwe heerser van het Kuussegat. Als Prins Robert d'n Urste gaat hij er samen met zijn Adjudanten Jan van Leur en Nico van Rooij dit carnavalsseizoen een onvergetelijk feest van maken.

"Of ik Prins van Kuussegat wil worden? Whooo, wie ik? Ik ben vereerd, hoe bijzonder! Duizend dingen gaan door me heen. Na overleg met Colette heb ik 'ja' gezegd. Ik heb er geweldig veel zin in", sprak Robert vol trots.

Prins Robert d'n Urste
Robert Danse (51) is met Carnaval in Kuussegat opgegroeid. Hij ontmoette zijn vrouw Colette toen 'ons pap' Michel Danse Opperkuus was en zij Dansmarieke. 24 jaar zijn ze gelukkig getrouwd en wonen ze met hun twee dochters Romy (21) en Anique (19) in de Heuvelstraat. Muziek is een grote hobby in huize Danse: de dochters speelden bij de Kuusseblaozers, Colette speelt trompet bij de Big Bandits en Robert speelt bij Dè Wel Jaoo, het oudste kapel van Kuussegat. Ze spelen al 25 jaar 'hard en zuiver' en houden ervan om onaangekondigd spontane optredens te verzorgen. Dit jaar moeten ze het even zonder Robert stellen. 
Robert werd in juni gevraagd. Hij dacht aanvankelijk dat de afspraak ging over het Zomercarnaval, dus nam hij Peer van Dè Wel Jaoo mee. Dat was niet de bedoeling van de voorzitter, die later dus pas de kans kreeg om Robert te vragen of hij Prins van Kuussegat wilde worden.
In het dagelijks leven werkt Robert bij Maison Van den Boer. 26 jaar geleden begon hij daar als kok en is dat eigenlijk nog steeds, ook al ontwikkelt hij nu concepten en gerechten. "Geweldig mooi werk waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. En je komt nog eens ergens: zo was het verzorgen van de hospitality tijdens de Olympische Spelen in het Heineken Holland House in Rio een mooie belevenis", aldus Robert.

Het motto van dit jaar is Robert op het lijf geschreven: 'Samen dingen doen, ondernemen, helpen waar nodig, verrassen, feesten en muziek maken. Zeker zullen we de jeugd, die dit jaar groot feest hebben, de ouderen en gehandicapten niet vergeten.'

Adjudant Jan van Leur  
Jan van Leur (37 jaar) is geboren in de Gasthuisstraat in Veghel als zoon van Jos (Prins Jos d'n Urste) en Marleen van Leur. Al 10 jaar is hij 'gruwelijk' gelukkig met Marjolein Rombout. Samen zijn ze de trotse ouders van 'de twee mooiste kinderen van Veghel': Jasmijn (4 jaar) en Luuk (1 jaar). In het dagelijks leven is hij 'de derde generatie' van het prachtige familiebedrijf Bakkerij van Leur, dat ooit eens begonnen is door opa en oma Van Leur. Sinds vorig jaar is hij ook mede-eigenaar van Davino op de Noordkade. Naast het werk heeft Jan een behoorlijk aantal hobby's: hockeyen bij Veteranen B van Geel Zwart, Oenga Boenga, PSV, boksen met Alex, Vudel, skiën of een weekendje onthaasten met de jongens. En als er nog tijd over is: op de bank liggen kan hij ook goed.

Jan werd als Adjudant op de volgende manier benaderd: Marco Bons maakte een afspraak met Jan en hield een heel vaag verhaal over gebak bestellen. Maar aan de koffie in zijn kantine ging het over van alles maar niet over gebak. Uiteindelijk werd duidelijk waar het wél om ging. Jan ging vlug naar huis, overlegde met Marjolein - alles bij elkaar 2.5 minuut - en appte toen dat hij heel graag Adjudant wilde zijn.
Jan is blij dat het geheim na de onthulling bij iedereen bekend is. "Ik heb er  veel zin in om er dit jaar 'gruwelijk' tegenaan te klappen. Met Robert, Nico en de dames gaat dit vast en zeker lukken."

Adjudant Nico van Rooij
De tweede Adjudant is Nico van Rooij (34 jaar). Hij is al 15 jaar gelukkig samen met Hilde Vermeulen en samen hebben ze twee lieverds van kinderen: Joes (4 jaar) en Mels (2 jaar). Bij hen is carnaval met de paplepel ingegoten. In het dagelijks leven is Nico filiaalmanager bij Diepvriesspecialist Van Rijsingen. Naast het carnaval vieren, loopt hij graag hard of is te vinden in de sportschool.
Eind juni werd hem gevraagd om Adjudant te worden van de Prins. Een verrassing: "Daar zaten we dan in ons huiskloffie op de bank, beetje trillend een fles champagne open te maken. Potverdorie wat mooi." Nico en Hilde vroegen zich af wie de prins zou zijn, en welke adjudant daarbij hoort. Enkele dagen later, werd dat duidelijk via een raadspel. Na vele vragen en wat gokken werd duidelijk dat Robert Danse de nieuwe Prins van Kuussegat is.
Voor Nico is dit zijn zesde (laatste) seizoen in de Raad van Elluf. "Een ontzettend gezellige groep mannen", zegt Nico. "Direct na de zomervakantie komen we met de Raad elke maandag samen om de act voor de onthulling verder uit te werken en te oefenen. Super leuke en spannende weken, want wie van ons is de "leugenaar" en is de nieuwe Adjudant? Weken van voorbereiding voor de onthulling volgen. Door anderen verdacht te maken, probeerde ik zelf in de schaduw te blijven. Dit spel speelde ik andere jaren immers ook volop mee."

We maoken 't soamen
Het nieuwe Trio heeft zich 'saomen' goed voorbereid en hebben al leuke en vooral gezellige avonden gehad. Muziek voor het prinsenlied uitzoeken, de tekst schrijven, kleding passen en een lekker avondje uit eten met z'n zessen. Een dagje België om het Prinsenpak te passen, een avondje Zaltbommel om de Adjudanten in een nieuw pak te steken, foto's maken én een avondje uiteten met aanhang. Kortom: heel gezellig omdat het allemaal gepaard gaat met een klein drankje en veel slappe klets.
Ze hebben er zin: "Dit jaar gaan we er in ons smaakmakend Kuussegat met alle Kuussen en Kuussinnen, Kuuskes en Kuusinnekes én iedereen, die het carnaval een warm hart toedraagt, een gruwelijk gezellige Carnaval van maken! Mede namens de dames - Marjolein, Hilde en Colette - hopen we iedereen te ontmoeten en zo dit feest saomen te maoken", aldus het drietal.

Prinsenlied 2017

Melodie: Dansen – Pater Moeskroen

Refrein: 
En we hossen, springen  door ons Kuussegat
Prins Robert, Adjudanten, alle Kuussen op ons pad
We laten stallen kraken,
Ja, we gaon 't saomen maoken!


Dit jaar dan gaan we feesten, met eenieder die dat wil

Int smaakmakend Kuussegat, daar staat toch niemand stil.

We gaan wat moois beleven, en proosten alsmaar door

Nu in de polonaise, dan gaan we er weer voor!

Refrein

We gaan nog even door, het is nog niet zo laat.

Dus pak nog maar een pilsje,  en dans maar op de maat.

We gaan een feestje bouwen, het busvolk blijft niet staan.

Het is hier zo gezellig, kom op en sluit maar aan!

Refrein

En we hossen, springen door ons Kuussegat

Prins Robert, Adjudanten, alle Kuussen op ons pad

We gaan 'm zeker raken, 

Ja, we gaon 't saomen maoken!

 

Robert is de nieuwe Prins van Kuussegat!
Het complete plaatje!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant