Kerstboomverbranding.
Kerstboomverbranding.

Kerstkramp

Column 1.284 keer gelezen

Heb nooit veel met Kerstmis gehad. Ook niet als kind. Gingen we naar de nachtmis in die prachtige Veghelse Lambertuskerk, viel ik om van de slaap. Als we dan thuis kwamen, moest er nog even wat gegeten worden. Netjes aan tafel, in je zondagse kleren. Die moest ik vervolgens twee volle dagen aan. En viel eerste kerstdag op een 'ongelukkige dag' dan was ik zelfs drie dagen de klos. Twee óf drie zondagen mijn kleren schoon houden was een absolute beproeving, zeker als 'buiten-menneke'. Toch was dat kledingkeurslijf niet de enige reden van mijn kerstafkeer. Eten was misschien nog wel bepalender daarvoor. Ik moest dan namelijk netjes aan tafel zitten en vooral lang. Waren niet mijn sterkste punten. Heb ook nooit begrepen waarom dat eten zo belangrijk is tijdens Kerstmis. Dat er een feestmaaltje wordt bereid vanwege de geboorte van een Verlosser kan ik nog begrijpen, maar historisch gezien zou dat dan toch een sober karakter moeten hebben? In die tijd was er, op wat vis en brood na, nog niet zoveel keuze qua voedsel.

'Ongelukkige' mensen
Kerstmis is een vreet-, zuip- en uiterlijk vertoonfeest geworden. Past overigens prima op onze Facebookplaneet, de wereld van likes. Je anders en vaak ook beter voordoen dan je in werkelijkheid bent. Alleen de gelukzalige momenten delen. Grote kans dat komende week een forse groep 'ongelukkige' mensen door het feestdagen'geweld' in een depressie belandt. Onderzoek (Erasmus Universiteit) heeft namelijk uitgewezen dat ongelukkige mensen nóg ongelukkiger worden door Facebook. En reken maar dat er van Kerstmis tot en met Nieuwjaar het nodige 'kijk-eens-hoe-geweldig-wij-het-hebben' gepost wordt! Niet kijken zou het devies moeten zijn. Mediapsycholoog Mischa Coster kwam in dat kader met de volgende rake opmerking: "Als je alleen thuis bent met kerst ga je toch ook niet door de straten lopen om bij restaurants naar binnen te kijken hoe gezellig andere mensen het hebben?" Eten, eten en nog eens eten. Zet je televisie aan en je wordt bedolven onder de kerst-eten-reclames. Met Jumbo-Frank Lammers en zijn immer gezellige familie als hoogtepunt.

Krampachtig
Rond Kerstmis moeten we opeens ook veel rekening houden met eenzame mensen in onze samenleving en armen. Huh?! Dat moeten we toch het hele jaar doen?! Binnenkort knallen we weer voor zo'n 65 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Smeer die eens uit over een heel jaar! Hoeven we rond kerst nooit meer krampachtig rekening te houden met onze minder bedeelden…

Prettige kerstdagen toegewenst!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant