Remco ten Hoopen combineert het hoofdtrainerschap bij VCA met dat van assistent-coach en analist bij NEC Nijmegen. (foto: Diana Derks)
Remco ten Hoopen combineert het hoofdtrainerschap bij VCA met dat van assistent-coach en analist bij NEC Nijmegen. (foto: Diana Derks)

'Zijn nog niet waar we willen zijn met VCA, maar er zit groei in'

Voetbal 218 keer gelezen

SINT AGATHA | Remco ten Hoopen verlengde onlangs zijn contract bij VCA. Behalve hoofdtrainer in Sint Agatha is hij analist en assistent-trainer bij NEC Nijmegen. "De verschillen in de oefenstof zijn wel groot, ja", grapt Ten Hoopen. "Maar juist de combinatie van beide functies maakt het werk bij beide voetbalclubs erg leuk."

Door Martijn Schwillens

De tongval verraadt een jeugd in de Achterhoek, maar inmiddels zit de 37-jarige oud-doelman uit Lochem al jarenlang op zijn plek in Cuijk. "Ik heb in de betaalde jeugd van De Graafschap gespeeld en ben daarna naar NEC gegaan. Na een stage bij mijn toenmalige trainer Wim Teunissen kwam ik als jeugdcoach bij NEC terecht en heb daar vervolgens veertien jaar gewerkt. Daarna ben ik een paar jaar bij JVC Cuijk werkzaam geweest als hoofd opleidingen, jeugd- en keeperstrainer. Daar kwam ik in gesprek met Arthur Baudet (voorzitter VCA, red.), die aangaf op zoek te zijn naar een opvolger voor Jan Marijnissen. We hebben op dinsdag een eerste gesprek gehad en de vrijdag erop waren we er al uit."

'Zijn nog lang niet klaar'
Ten Hoopen stapte bij VCA in op het moment dat de zaterdagclub net was gedegradeerd uit de derde klasse. "Een paar jongens stopten en drie spelers gingen naar SIOL. Daar zijn zes nieuwe spelers voor in de plaats gekomen", vertelt hij. "Die degradatie heeft nog enige tijd doorgewerkt. In de laatste wedstrijden van vorig seizoen werden met defensief voetbal nog de nodige punten gepakt, maar ik wil een speelstijl hanteren waarbij er veel druk naar voren wordt gezet, met veel ruimte in de rug en dus risico's. Dat vergt tijd. We zijn nog niet waar we willen zijn, maar er zit groei in. En we zijn nog lang niet klaar", hint Ten Hoopen op een samenwerking die ook na het seizoen 2017-2018 kan worden voortgezet. "De intentie was eigenlijk al meteen drie jaar."
De doelstelling voor dit seizoen is meedoen om promotie. Door de opheffing van SCH moet VCA drie punten inleveren en 'loopt' de concurrentie dus uit. "Vervelend ja, want wij hadden nou juist wel in Nijmegen gewonnen. Maar goed, als we alle wedstrijden die we gelijkgespeeld hebben, hadden gewonnen -en dat gemakkelijk gekund- dan hadden we tien punten meer gehad. Een kampioenschap wordt lastig, maar nacompetitie moet kunnen."
Vorige week werd bekend dat JVC Cuijk een zaterdagteam begint. Dat betekent mogelijkerwijs de derby VCA-JVC Cuijk volgend seizoen. "Dat is toch geweldig! Ik reken dan op 500 man langs de kant, zeker als de KNVB de wedstrijd vroeg in het seizoen inplant." Hij lacht: "Als we niet promoveren, natuurlijk."

NEC Nijmegen
Sinds 1 oktober is Ten Hoopen ook assistent-coach bij eredivisieclub NEC Nijmegen. "Ik maakte al analyses van komende tegenstanders en sinds twee maanden ben ik derde assistent. Peter Hyballa (hoofdtrainer, red.) heeft mij tot het einde van het seizoen bij de groep gehaald. Tijdens wedstrijden van NEC zit ik op de tribune en ga ik in de rust naar de kleedkamer om de bevindingen vanaf de tribune door te geven. Het is hartstikke leuk werk. Ik sta veel op het trainingsveld en in de weekenden zit ik soms wel bij vier wedstrijden in het stadion."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant