Afbeelding

'Een roestige spijker uit mijn onderrug trekken'

Kunst en cultuur 486 keer gelezen

VEGHEL | Theater De Blauwe Kei in Veghel zet op zaterdag 21 januari haar deuren open van 12.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis. Op het programma staan optredens van cabaretiers Mark van de Veerdonk en Leon van der Zanden, rondleidingen, een theaterquiz, circusworkshops en acts van een BMX-er en een acrobaat. Ook de Brabantse Marlon Kicken doet mee, hij treedt vier keer op in Café d'Artiest.

Marlon stond in 2016 voor het eerst op het podium van De Blauwe Kei. Zijn show was razendsnel uitverkocht en daarom werd er direct een tweede voorstelling bijgeboekt. Hij noemt zijn eerste bezoek aan De Blauwe Kei 'geweldig'. "Ik treed veel op en kom door het hele land, van grote zaal tot huiskamer maar sommige theaters voelen als je eigen huiskamer. Niet dat ik op mijn slippers op het podium ga staan met op de achtergrond een lekker muziekje, maar ik heb het dan over een gevoel."

Talentenshow
De liefde voor het podium begint op 14-jarige leeftijd wanneer Marlons leraar Duits vraagt of hij de jaarlijkse talentenshow wil presenteren. "Ik heb toen meteen ja gezegd. Ik kwam met een komische entree het podium op en daarna lag de zaal nog meerdere malen helemaal plat om mijn (onbedoelde) grappen. Ik kreeg toen voor het eerst een gevoel van wauw dit is gaaf. Maar ik heb er toen niks meer mee gedaan tot ik 35 jaar was."
Hij vindt zijn weg terug naar het toneel en ontwikkelt in de jaren een bijzonder ritueel voordat hij de planken op gaat. "Ik lees altijd de lokale krant, schrijf van te voren in steekwoorden op wat ik wil zeggen, ga een half uur van te voren douchen en moet altijd nog even, hoe zeg je dat netjes, nee dit kan je niet netjes zeggen.. een roestige spijker uit mijn onderrug trekken."
Ondanks al deze rituelen gaat er toch weleens wat mis. "Ik vergeet ooit de naam van het theater waar ik ben."

Vogeltjesshow
Theater De Blauwe Kei bestaat dit jaar 50 jaar en wanneer we Marlon vragen wat hij met het cijfer 50 heeft gaat hij terug in de tijd. "Ik won toen ik negen jaar was 50 Marsen bij een vogeltjesshow. Het was de tweede prijs bij de loterij. Ik was super blij want de eerste prijs was een vogelkooitje met een zebravinkje of kanariepietje. Diegene die de eerste prijs had gewonnen probeerde nog wel te ruilen, maar ik trapte er niet in."

'Geen idee'
Marlon treedt op 21 januari vier keer op in Café d'Artiest, om 12.45 uur, 13.45 uur, 14.45 uur en 16.15 uur.
Het optreden is gratis te bezoeken, maar vol is vol dus kom op tijd.
Wat gaat Marlon eigenlijk vertellen? "Als ik eerlijk ben heb ik nog geen idee. Ik pas me aan op het publiek en wil de mensen gewoon laten lachen. Ik heb wel wat ideeën maar beslis pas die dag wat het precies gaat worden."

Meer informatie over de open dag, die onderdeel is van het BankGiro Loterij Theaterweekend, staat op www.blauwekei.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant