Vic van Heeswijk, Maria Kemps en Henk van Oorschot hebben het goed naar hun zin tijdens de les op maandagochtend (Foto: Ties van Dooren).
Vic van Heeswijk, Maria Kemps en Henk van Oorschot hebben het goed naar hun zin tijdens de les op maandagochtend (Foto: Ties van Dooren).

'Je schildert nooit met zoveel pottenkijkers'

Kunst en cultuur 952 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse Noordkade staat op vrijdag 27 januari in het teken van muziek, food, dans, musical en beeldende kunst. Tussen 19.00 uur en 02.30 uur zijn geïnteresseerden welkom tijdens de Nacht van de Noordkade. Een food- en kunstfestival verspreidt over de oude veevoederfabrieken. "Het programma is zeer gevarieerd. Verschillende kunstvormen komen aan bod. Voor en door alle leeftijden", belooft Barbara Brouwer, Hoofd Cultuureducatie bij Phoenix Cultuur.

Bezoekers kunnen in de hele kunstfabriek genieten van optredens muziek, dans, musical, exposities en demonstraties beeldend zoals de kinderateliers, zeefdrukken, fashion, edelsmeden en keramiek. Ze worden op onverwachte plekken verrast door kleine dansoptredens. Er zijn doorlopend optredens van leerlingen van de muziekschool, orkesten van muziekverenigingen, bands van Pop&Co en verschillende ensembles. Klassiek, pop, rock of jazz, het komt allemaal aan bod. Bezoekers kunnen samen met een kunstenaar een beeldend werk maken en in de smederij stoken ze het vuur hoog op. Ook de Fabriekswinkel, vol mooie en kunstzinnige cadeaus, is open.

'Grote uitdaging'
In de Malerij wordt gewerkt aan kunstwerken op groot doek. De Schijndelse teken- en schilderdocent Maria Kemps vertelt dat dit een bijzonder project is. "Er worden ter plekke vier kunstwerken gemaakt. Acht schilders, twee per schilderij, vereeuwigen een dit jaar overleden popartiest op het doek. Ze doen dit in hun eigen stijl." De vier iconen uit de popmuziek die geschilderd worden zijn Leonard Cohen, David Bowie, Prince en George Michael. Vic van Heeswijk uit Veghel en Henk van Oorschot uit Schijndel gaan aan de slag met Cohen. "Het is een grote uitdaging", geeft Henk toe. "Je moet samen tot een mooi eindresultaat komen. Over smaak valt niet te twisten, maar toch is het best spannend." Vic knikt en vult aan: "Je schildert eigenlijk nooit met zoveel 'pottenkijkers'. Ik hoop dat we bezoekers kunnen inspireren." Voorafgaand aan de Nacht van de Noordkade worden in het atelier van Maria voorbereidingen getroffen. "Het ontwerp wordt gekozen en op schaal gezet. De schilderijen worden 1.20 bij 1.60 meter groot. Geen eenvoudige klus", waarschuwt Maria die zelf uiteraard aanwezig is om de kunstenaars te helpen waar nodig. Maria: "Het is eigenlijk een soort spel. Ik ben de coach die de schilders bijvoorbeeld een time-out laat nemen. Dan kijken we samen naar de creatie en overleggen we wat er beter of anders kan. Leuk voor het publiek om dat van dichtbij mee te maken."

Vertrouwen
Er zijn koppels waarvan de een meer ervaring heeft dan de ander. Vic en Henk hebben allebei al flink wat ervaring opgedaan. Toch hebben ze nog nooit samen een schilderij gemaakt. "Komt goed. Je moet elkaar een beetje aanvoelen. Wij kunnen het goed met elkaar vinden. Er is wederzijds vertrouwen", aldus beide heren. "De groepjes zijn goed voorbereid. Het wordt leuk. Een beetje spanning is nodig om te presteren", besluit Maria.

Maria geeft les in Veghel en Sint-Oedenrode. Binnenkort start ze ook in Schijndel. Meer info op www.phoenixcultuur.nl.

Vic van Heeswijk, Maria Kemps en Henk van Oorschot hebben het goed naar hun zin tijdens de les op maandagochtend.
Afbeelding
Vic van Heeswijk, Maria Kemps en Henk van Oorschot hebben het goed naar hun zin tijdens de les op maandagochtend (Foto: Ties van Dooren).
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant