De Raggende Manne met in het midden Bob Fosko.
De Raggende Manne met in het midden Bob Fosko.

De accu van de Raggende Manne is nog lang niet leeg

Algemeen 944 keer gelezen

ERP | Ze zijn bezig aan een afscheidstoernee met een open einde. Dat wil zeggen dat de Raggende Manne blijven spelen zolang ze het leuk vinden en zolang ze gevraagd worden. "Het is mooi te zien hoe een hele nieuwe generatie met hun ouders naar onze concerten komt", aldus frontman Bob Fosko. De 'manne' zijn zaterdag een van de hoofdacts op MOMfest.

In de jaren negentig raasden de Raggende Manne over de Nederlandse poppodia. De band bracht zeven albums uit en bouwde een reputatie op waarbij een hoofdrol was weggelegd voor een scheldende, tierende, zuchtende en schreeuwende zanger Bob Fosko. Het verhaal wil dat concerten niet langer dan drie kwartier duren wegens uitputtingsgevaar voor zowel band als publiek. 'Poep in je hoofd' (met hierin de zin 'Zal ik jou eens effe lekker in de bek schijten') en het ultrakorte 'Da's niks' waren en zijn culthits van de spraakmakende improviserende Amsterdamse rockband.
"Onze muziek was niet te horen op de mainstream radiostations, maar wij kregen veel airplay bij de VPRO en Studio Brussel. 'Nee da's niks' is een hit geworden omdat Veronica het zo bijzonder vond dat het nog geen 10 seconden duurde en ons uitnodigde voor Countdown", vertelt Bob Fosko. Grappig detail is dat de culthit nooit in de hitparades kwam omdat de statuten zeggen dat een popsong minstens 60 seconden moet duren.
In 1999 kwam er een einde aan de Raggende Manne, maar met een optreden in de originele bezetting in de Melkweg in 2013 kregen ze een tweede leven. "Alles klopte, de band leefde nog, hoewel we veertien jaar niet met elkaar hadden gespeeld", vertelt Bob Fosko. "We vonden het zo leuk, dat we snakten naar meer."
En dus is er de al jaren durende afscheidstoernee, werd in 2014 een cd opgenomen en volgt later dit jaar een EP op vinyl.

Soos Eagle
Bob Fosko doet meer, veel meer. Hij schrijft, is acteur in het theater en in vele tv-series (recentelijk in Goede Tijden, Slechte Tijden), figureert in enkele reclamespotjes en is de grote man achter Hakkûhbar, dat een nummer 1-hit scoorde met Gabbertje, een parodie op de gabber-scène. Maar zaterdag is hij dus de frontman van de Raggende Manne. Op de vraag of hij weet waar Erp ligt, klinkt een onverwacht 'ja'. "In Erp zelf ben ik nooit geweest, maar wel in Veghel. We hebben met de Steile Wand (soort van voorloper van de Manne, red.) nog regelmatig opgetreden in Soos Eagle", vertelt hij. Hij kijkt uit naar het optreden op MOMfest, maar de 61-jarige zanger erkent ook dat de jaren gaan tellen. Ieder optreden is weer een aanslag op zijn stembanden. "Ik schreeuw en tier nog net zo hard als vroeger. Het enige dat veranderd is, is de alcoholconsumptie. Toen gingen we bij wijze van spreken met een fles tequila en een fles champagne het podium op. We spugen er nog steeds niet in, maar doen het wel wat rustiger aan, op dat vlak dan hè..."

MOMfest
De vierde editie van MOMfest wordt zaterdag 21 januari gehouden in de hal aan de Bolst 1 in Erp. Verspreid over drie podia spelen onder anderen Claw Boys Claw, Navarone en Heavy Hoempa Kaarten aan de kassa kosten 25 euro, in de voorverkoop (alleen vandaag nog) 19 euro.
Voor info: www.momfest.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant