Sjan van den Oetelaar zet een fietsje boven in het rek, terwijl Mieke alweer met de volgende lading speelgoed aankomt.
Sjan van den Oetelaar zet een fietsje boven in het rek, terwijl Mieke alweer met de volgende lading speelgoed aankomt.

Speelgoed krijgt een tweede leven in de Swopshop

Algemeen 2.877 keer gelezen

VEGHEL | ONS Welzijn opent woensdag een bijzonder winkeltje op de Iepenlaan 4 in Veghel. De Swopshop is een ruilwinkel voor speelgoed. "Medewerkers van ONS Welzijn krijgen vaak van ouders de vraag of zij in Veghel speelgoed kunnen lenen. Die mogelijkheid is er niet. Met de Swopshop hopen we deze leegte op te vullen", vertelt Mieke Pepers van ONS Welzijn.

Swopshop zit gevestigd achter het kantoor van ONS welzijn en Area; rechts langs het kantoor naar achteren lopen en daar door de poort. In de Swopshop kunnen ouders en grootouders op woensdagmiddag en donderdagochtend speelgoed ruilen tegen ander speelgoed.

Swopmunten
Wie speelgoed brengt, spaart 'Swopmunten' en voor die munten kan ander speelgoed aangeschaft worden. Het laatste zetje voor dit initiatief kwam van de Albert Heijn en de Voedselbank. "We kregen een paar rolcontainers met speelgoed en hadden zodoende een basis om te starten", legt Mieke uit. Zij is een van de drijvende krachten achter de Swopshop. "We willen speelgoed recyclen. Veel kinderen spelen relatief kort met hun speelgoed. Ze worden ouder en krijgen andere interesses. Het speelgoed belandt op zolder, terwijl het niet versleten is. In de Swopshop krijgt speelgoed een tweede leven."
De Swopshop is ideaal voor de minderbedeelde in onze samenleving. "Bij ons komt er geen euro aan te pas. In het werkveld merkten we dat er behoefte was aan een dergelijk 'winkeltje'. Met de Swopmunten kunnen ouders of opa's en oma's iets nieuws 'kopen'."

Doneren
Ook mensen die speelgoed willen doneren en er dus niets voor terug hoeven, zijn welkom. Het speelgoed moet wel in goede staat verkeren. De Swopshop wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. De openingstijden zijn woensdag tussen 14.00 uur en 16.30 uur en donderdag van 9.00 uur tot 11.30 uur. "Mochten er mensen zijn die ons team willen versterken dan zijn ze van harte welkom. Als we meer vrijwilligers hebben, kunnen we ook wat vaker open. Op zaterdagochtend bijvoorbeeld", vertelt Sjan van den Oetelaar, een van de vrijwilligers.

'Stukje waardering'
De opening wordt morgen verzorgd door wethouder van de gemeente Meierijstad Menno Roozendaal. "Toch een stukje waardering. Ik vind het leuk dat hij de Swopshop komt openen", aldus Sjan. Mieke vult aan: "Het is best spannend. Woensdag maken we er een feestje van met springkussens. Kinderen die een schilderijtje maken en het in de winkel laten voor aankleding krijgen er een 'swopmuntje' voor terug. Donderdagochtend zijn we voor het eerst open. We gaan dan zien of er animo is voor de Swopshop", besluit ze.

Lees het hele verhaal in de Stadskrant Veghel van woensdag 22 maart.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant