Directrice Ellen Vos en haar rechterhand tijdens de Koningsspelen juffrouw Linda van Bommel samen met groep 6/7 van De Vijfmaster
Directrice Ellen Vos en haar rechterhand tijdens de Koningsspelen juffrouw Linda van Bommel samen met groep 6/7 van De Vijfmaster

De Vijfmaster gaat de geschiedenisboeken in: 'Dit gaan de kinderen nooit vergeten'

Algemeen 2.495 keer gelezen

VEGHEL | Ellen Vos, directeur van Skipov Basisschool De Vijfmaster, loopt met een brede grijns door het nog naar nieuw ruikende schoolgebouw. Vorige week werd namelijk bekend dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima naar de Veghelse basisschool komen om daar op 21 april de landelijke opening van de Koningsspelen te verrichten. "Ik wist het eind november al. Dit is een kans die je maar één keer krijgt en moet pakken ", aldus een enthousiaste Ellen.

"Hoe bijzonder is dit? Voor de kinderen, voor het team en voor Veghel. Ik heb er ontzettend veel zin in", vertelt Ellen. Tijdens de vijfde editie van deze Koningsspelen staat 'Feest' centraal. De dag begint met een ontbijt, daarna wordt er door de leerlingen gezongen, gedanst en gesport. Ellen vertelt dat al deze thema's uitgebreid aan bod komen. "De Koning en Koningin gaan eerst samen met onze kinderen ontbijten. Daarna is er van alles te doen. Zo geeft de voetbalschool van Meliani clinics, Educa komt turnen en Beat It maakt muziek en danst."
Het programma is gepland in de buitenlucht. "Mooi weer zou fantastisch zijn, maar als het droog is en blijft dan zijn wel al tevreden. Mocht het slecht weer zijn dan hebben we een plan B. Het is niet zo dat we de Koning en Koningin dan naar huis sturen", lacht de directeur van De Vijfmaster.

Ellen heeft er zin in.

'Afspiegeling van de maatschappij'
Basisschool De Vijfmaster is sinds januari 2017 gehuisvest in een nieuw gebouw met een eigen speelpark. De school ligt in de wijk Veghel-Zuid en heeft 179 leerlingen met een grote diversiteit aan achtergronden. Het wijkcentrum bevindt zich ook in het schoolgebouw, wat bijdraagt aan het contact tussen de school en de buurtbewoners. Ellen denkt dat dit alles de doorslag heeft gegeven voor de komst van het koninklijk paar. "Onze school is een afspiegeling van de maatschappij. Je vindt hier allerlei culturen, nationaliteiten en persoonlijkheden. Daarnaast zitten we sinds het begin van dit jaar in een gloednieuw gebouw. De wijkvereniging zit hier bijvoorbeeld ook. Dit gebouw zorgt voor cohesie in de wijk", stelt Ellen. Op dit moment is het buiten nog een zooitje. De school is af, maar het speelpark eromheen nog niet. Ellen: "De gemeente werkt daar keihard aan. Op 21 april is het af. Dat gaat goed komen." 

Geheim
Bij De Vijfmaster kunnen ze het nog maar nauwelijks geloven. Dat bleek wel toen Ellen eindelijk de leerlingen mocht informeren. "Moeilijk hoor om zoiets zo lang geheim te houden. De leerlingen reageerden fantastisch. 'Ik heb er altijd van gedroomd dat de Koning en Koningin naar mijn school komen. Nu komt die droom uit' is een van de reacties die me is bijgebleven."

Veiligheid
Voor Ellen en haar collega's wordt het een hectische maand. Toch wordt er veel werk uit handen genomen door het Koningsspelen comité. "Gelukkig wel, want het is een hele operatie. Er ligt een compleet draaiboek klaar. Het comité is ook al verschillende keren bij ons op school geweest. Zij dragen zorg over onder andere de veiligheid en de strakke planning", legt Ellen uit. Het aankleden en versieren van de school wordt gedaan door de leerlingen van de Vijfmaster. "Het gaat gewoon echt gebeuren. Dit gaan de kinderen nooit meer vergeten", aldus Ellen. De directeur van de Skipov basisschool hoopt dat alles goed gaat verlopen. Ze vindt het best spannend. "Natuurlijk, maar dat hoort erbij. Dit is echt heel bijzonder. Ik heb er gruwelijk veel zin in. Het is toch een beetje de kroon op ons werk", besluit Ellen verwijzend naar de nieuwbouw van de school.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant