Liberation Veghel
Liberation Veghel

Busexcursie over 'een onderdeel van de wereldgeschiedenis'

Algemeen 427 keer gelezen

VEGHEL | Er staat op zaterdag 6 mei een Airborne Market Garden busexcursie op het programma. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Market Garden, de operatie die ervoor moest zorgen dat de oorlog met kerst 1944 zou eindigen maar uitdraaide op een grote mislukking, is door velen gekend als de Slag om Arnhem. Het drama in Arnhem was slechts een onderdeel van deze grootste luchtlanding veldslag in de geschiedenis. De weg van de Belgische grens tot aan Arnhem was een smalle corridor die veroverd en verdedigd moest worden om een geheel leger naar het noorden te sturen. Deze weg werd bij de geallieerde troepen omgedoopt tot Hell's Highway.

Wereldgeschiedenis
De omgeving van Veghel speelde een cruciale rol in deze strijd omdat de Duitsers hier keer op keer de corridor aanvielen en bezetten, zodat de troepen richting Arnhem vast kwamen te zitten. De eerste parachutisten die voet zetten op Nederlandse bodem landden op de Vlagheide, waarna de bruggen in Veghel ingenomen werden en er een defensieve ring om Eerde werd gevormd om de Duitsers te verhinderen. Zware gevechten in Veghel en Eerde waren het gevolg. Vele jonge soldaten verloren hun leven en de hier gevoerde gevechten werden onderdeel van de wereldgeschiedenis.

Tactieken
Gidsen Erwin Janssen en Jan van Erp begeleiden deze dag. Zij geven inzicht in de tactieken, vertellen de verhalen van de mensen die er vochten en tonen aan waarom dit gebied zo'n cruciale rol speelde. De kosten bedragen 32,50 euro voor bibliotheekleden en 35 euro voor niet-leden. Dit is inclusief een lunch bij de Eerdse Molen. Verzamelen bij het UITpunt om 9.30 uur. De excursie duurt tot 16.30 uur. Kaartjes zijn te koop bij het UITpunt (Markt 1) of online: www.nobb.nl/nobb/activiteiten/kaartverkoop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant