Zaterdag hoopt Willem op een groot feest bij hem in en om de winkel.
Zaterdag hoopt Willem op een groot feest bij hem in en om de winkel.

Record Store Day in Uden en Veghel: 'Dit is dé dag van het jaar'

Algemeen 1.647 keer gelezen

VEGHEL / UDEN | Op zaterdag 22 april is het weer zover: Record Store Day. Wereldwijd doen meer dan 2000 onafhankelijke platenzaken mee aan het grootste en tegelijk meest intieme muziekevenement ter wereld.

De winkelvloeren van meer dan honderd onafhankelijke platenzaken in Nederland veranderen op Record Store Day in verschillende podia door het land verspreidt, met meer dan 250 optredens.
Vele artiesten touren door het land om er zo veel mogelijk aan te doen; of de artiest nu al een volledig uitverkochte clubtour in het vooruitzicht heeft of debuteert op Record Store Day, er wordt met liefde gespeeld en geluisterd.
Bovendien verschijnen op Record Store Day zeer exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn. Nieuwe liedjes, remixes, gekleurd vinyl, nooit eerder uitgebrachte juweeltjes, stuk voor stuk zijn het bijzondere items.

Veghel
In Veghel heeft Platenzaak Wil'm aan de Meijerijgaarde 25 in Veghel een paar gave artiesten geboekt. Het spits wordt om 11.00 uur afgebeten door de lokale trots Mercy John & Band. "John heeft echt een fantastisch album gemaakt. Hij heeft zichzelf overtroffen", aldus Willem Arts eigenaar van de Veghelse platenzaak. Daarna is het een komen en gaan van strakke liveoptredens met Bex Marshall uit het Verenigd Koninkrijk en Navarone als meest opvallende namen. Bex is een 'UK Blues Award Winning Artist' en winnaar in de categorie 'Female Vocalist and Blues Album'. Haar stem doet denken aan vermaarde blueszangeressen zoals Memphis Minnie en Janis Joplin. "Navarone is de beste Nederlandse rockband van het moment. Ik vind dat wij een waanzinnig en divers programma hebben staan", vertelt Willem trots.

Bekijk hieronder het volledige programma:
11.00 uur: Mercy John & band
12.00 uur: Lookapony
13.00 uur: Navarone
14.00 uur: Bex Marshall (UK)
15.00 uur: Robert Den Hartigh
16.00 uur: Rob Klerkx & the Secret
17.00 uur: Argus

Willem: "Er is een groot terras aanwezig met een podiumpje en in de winkel gelden veel acties." Record Store Day is een internationaal festival voor muziekfans, artiesten en platenbazen waarbij de liefde voor de onafhankelijke platenzaak centraal staat. Willem is uiteraard groot fan van vinyl. Dat kan ook niet anders met een eigen platenzaak. "Vinyl geniet mijn voorkeur. Het is gevoel, emotie, beleving, nostalgie, melancholie, het maken van nieuwe herinneringen maar vooral het blijven voeden van die fotomomenten in mijn geheugen. Want iedere speciale plaat is vaak gelieerd aan momentopnames die zo in leven worden gehouden. Vinyl is onvervangbaar, ook qua gevoel. Dat doet het met mij, geen streamingdienst of download zal dit ooit ook maar enigszins kunnen benaderen, muziek is veel meer dan alleen de liedjes. Het totaalplaatje zoals je het ondergaat, maakt het compleet."

Boef
Ook de nieuwe muziekreleases van deze tijd houdt Willem nauwlettend in de gaten. Wat vindt hij bijvoorbeeld van Groef het nieuwe album van De Dijk. "Te lief. Ik hou wat meer van donkere muziek en Nederlandstalig is niet mijn ding." The Search For Everything van John Mayer? "Te nietszeggend. Geef mij maar de Amerikaanse indierockband Spoon." Slaaptekort het album van rapper Boef brak onlangs alle records op Spotify. Boef is enorm populair onder de Nederlandse jeugd. Zijn muziek kan Willem niet bekoren. "Toch is zijn album hier verkrijgbaar. Ik vind dat je alles wat enigszins relevant is in de winkel moet hebben. Ik luister het ook. Je moet op de hoogte blijven. Mijn guilty pleasure? The Pet Shop Boys", glimlacht hij.

Acties
Zaterdag hoopt Willem op een groot feest bij hem in en om de winkel. "Dit is voor mij dé dag van het jaar. Ik hoop op veel publiek en een gezellige sfeer. De aantrekkelijke acties in de winkel en de ontelbare releases maken het plaatje compleet."

Uden
In Uden worden bezoekers van De Pul op Record Store Day getrakteerd op een gratis optreden van Rob Klerkx & The Secret. Het optreden is om 21.00 uur te zien in het Pul Café aan de Kapelstrata 13 in Uden.
Rob Klerkx is bekend als de drummer van Moke, doorgebroken bij het grote publiek dankzij De Wereld Draait Door en daarna niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklanschap.

Terwijl Mother's Finest op zaterdag 22 april de grote zaal op stelten zet, staat Klerkx en band in het intieme Pul Café met de Fever Dream Tour. Zelf betitelt de band hun muziek als explosieve americana. Een beetje vuig, een beetje psychedelisch, maar bovenal experimenteel en muzikaal. Voor meer informatie kijk op www.livepul.com.

Op recordstoreday.nl staat een overzicht welke artiesten op zaterdag 22 april een nieuwe plaat uitbrengen.

Rob Klerkx & The Secret.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant