Danseres Resja van Deursen danst in het deel over Syrië.
Danseres Resja van Deursen danst in het deel over Syrië.

'De rol van vrouwen in de oorlog is vaak onderschat'

Algemeen 533 keer gelezen

VEGHEL | In Veghel wordt op 4 mei weer uitgebreid stilgestaan bij de Dodenherdenking. Om 18.15 uur opent de deur van De Blauwe Kei, het programma start 18.45. Dit is voor iedereen vrij toegankelijk. Vervolgens is er daarna een stille tocht naar de Kolonel Johnsonstraat. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Berdy Maertens doet de choreografie en Resja van Deursen danst in een van de films.

Op Dodenherdenking wordt in de Blauwe Kei op een bijzondere manier aandacht geschonken aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Syrië. Danseres Resja van Deursen danst in het deel over Syrië, Berdy Maertens maakte de choreografie. De voorstelling wordt geopend door een dansgroep, er treden twee muzikanten op en daartussen worden drie korte films getoond.

Droom
''Het was voor mij echt een droom om te choreograferen voor film'', vertelt Berdy enthousiast. ''Vaak maak ik een dans op basis van muziek, nu hadden we ook door Resja ingesproken tekst én muziek om bewegingen op te maken, dat is heel anders dan op alleen muziek. Wij denken in bewegingen, Michiel, de regisseur denkt in shots. We maakten samen de korte film en hebben de filmmakers erop los gelaten.'' Resja moest van hot naar her, op een muur staan en door een plas water rennen. Resja: ''Dezelfde actie werd vanuit verschillende oogpunten gefilmd. Cameramannen zijn tijdens het filmen in een soort van snoepwinkel, zij zien overal mogelijkheden voor mooie shots."

Bikkelvrouwen
''Het is zo'n belangrijk onderwerp'', vertellen de dames. ''De rol van vrouwen in de oorlog is vaak onderschat, ze worden vaak gezien als slachtoffer, daarnaast zijn er vrouwen geweest, en nu nog steeds, die echt hebben gebikkeld in de oorlog, daar gaan de verhalen in de voorstelling ook over.''

Vernieuwend
De voorstelling zal totaal anders zijn dan in voorgaande jaren. ''We beginnen altijd helemaal blanco, dat vind ik altijd het spannende eraan. We proberen elk jaar weer wat totaal anders te bedenken en onszelf te overtreffen, de lat komt zo wel steeds hoger te liggen'', lacht Berdy. Resja vertelt dat ze meteen enthousiast was toen Berdy haar belde met het idee: ''Ik heb gelijk ja gezegd."

Volle zaal
Vorig jaar kwam er zoveel publiek op de voorstelling af dat niet iedereen deze kon bijwonen. "Een vol theater, dat is toch een kroon op je werk.'' Wie dit jaar verzekerd wil zijn van een plekje moet op tijd aanwezig zijn. Om 18.15 uur worden kaarten uitgedeeld en op is op. Er is geen kaartverkoop vooraf, wil de organisatie benadrukken.

Belang
De dames zijn het eens dat het fijn is dat de gemeente het belang van de voorstelling inziet. ''De voorstelling wordt geheel door vrijwilligers gemaakt, maar de gemeente huurt onder meer de theaterzaal, dat is erg fijn. Niet elke gemeente pakt het zo groots aan. Zo'n theatervoorstelling maakt de drie oorlogen heel persoonlijk, zo wordt het voor elke generatie tastbaar'', sluit Resja af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant