Koning Willem-Alexander, Richard Krajicek, Koningin Máxima en Ellen Vos. Op de achtergrond burgemeester Fränzel en Wim van de Donk.
Koning Willem-Alexander, Richard Krajicek, Koningin Máxima en Ellen Vos. Op de achtergrond burgemeester Fränzel en Wim van de Donk.

'Het mooiste van allemaal? De glunderende snoetjes'

Algemeen 1.939 keer gelezen

VEGHEL | De Vijfmaster was vrijdagochtend voor even het middelpunt van Nederland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima openden daar de landelijke Koningsspelen. De dag begon met een ontbijt, daarna werd er door de leerlingen gezongen, gedanst en gesport. "Ik vond het in het begin super spannend, maar als je dan die glunderende kindersnoetjes ziet…Dan ben je verkocht. Dat is voor mij het mooiste van allemaal", aldus directeur van de Veghelse basisschool Ellen Vos.

In alle vroegte stond Ellen op. Het draaiboek had ze ongetwijfeld al talloze keren doorgenomen.Er kon niets misgaan, maar toch was ze zenuwachtig. Met klamme handjes stond ze samen met Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen, burgemeester Marcel Fränzel, de Commissaris van de Koning Wim van de Donk en leerlingen van De Vijfmaster het Koninklijk paar op te wachten. Bij binnenkomst werd het Koningspaar verwelkomd door het jeugdorkest van Phoenix Cultuur.

Ellen: 'Zowel de Koning als de Koningin waren losjes in de omgang.'

Visitekaartje
Dat het voor Ellen een bijzondere dag was, staat buiten kijf. "Zowel de Koning als de Koningin waren losjes in de omgang. Ze stelden doelgerichte vragen en toonden oprechte interesse. Willem-Alexander complimenteerde ons met de prachtige nieuwe school." Volgens de directeur van de Veghelse basisschool is het niet alleen een visitekaartje voor haar school. "Voor heel Veghel met de nadruk op Veghel-Zuid. Zij hebben zich buitengewoon positief gepresenteerd."
Willem-Alexander en Maxima ontbeten gezellig met de kinderen mee en gingen met een paar kids in gesprek. Na het Koningsontbijt gaven ze het startsein voor de sportdag waarna traditiegetrouw het optreden van Kinderen voor Kinderen plaatsvond. Aan de Koningsspelen deden dit jaar 1.269.952 miljoen kinderen mee. "Fantastisch dat er tijdens deze Feest!-editie weer zoveel kinderen meededen. Samen ontbijten, sporten en spelen. Sporten is niet alleen leuk maar ook belangrijk; door voldoende te bewegen verbeteren de schoolprestaties", stelt Krajicek. De voormalig toptennisser genoot volop.

Sporten is niet alleen leuk maar ook belangrijk", stelt Krajicek.

Glimlach
Toen de officiële opening erop zat, liepen Zijne Majesteit en Hare Majesteit met Krajicek en Ellen langs de verschillende spelletjes en sporten. De Koningin liet zich zelfs verleiden tot een potje tennis. Haar man stond erbij en keek er lachend naar. Ongeveer anderhalf uur later slaakt Ellen een zucht van verlichting. "Het zit erop", zegt ze met misschien wel de breedste glimlach ooit gemeten. "Het is voortreffelijk verlopen. De spelletjes waren leuk en de verbinding met de studenten die meehielpen verliep top. Complimenten aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen."
Sportcoach Jan Keurlings was verantwoordelijk voor het programma. In november 2016 wist hij al dat de Koning en de Koningin naar Veghel zouden komen. "Ik ben toen begonnen met het programma, zonder iets te vertellen over de komst van het koninklijk paar. Op de Oudhollandse spellen na komt alles uit Veghel-Zuid." Jan wilde groots uitpakken en kreeg daarin alle vrijheid van De Vijfmaster. "Ik kijk tevreden terug, maar het heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Het terrein was pas laat klaar. Zelfs de burgemeester heeft zich er mee bemoeid om het proces te versnellen." Waarnemend burgemeester Fränzel maakte het allemaal van dichtbij mee. "Ik ben zeer tevreden. Het is een bijzondere dag en die is goed verlopen."

Martine Bex (uiterst rechts), juffrouw van groep 1, vertelt dat de jongste kinderen zich bewust waren van de zeldzaamheid van het bezoekje. Faisa staat in het midden.

Koning Koos
Terwijl het koninklijk paar zich een weg baande langs de massaal uitgerukte pers speelden de meeste kinderen gewoon door. Martine Bex, juffrouw van groep 1, vertelt dat de jongste kinderen zich bewust waren van de zeldzaamheid van het bezoekje. "Faisa was zelfs aan het aftellen. Zo leuk vond ze het. Een aantal kinderen had het steeds over wanneer Koning Koos (personage van Het Zandkasteel bekend van Schooltv red.) naar school kwam", lacht ze. Het leefde wel onder de leerlingen. "Een van onze nieuwe kinderen durfde niks te eten.Hij was erg onder de indruk van de Koning en Koningin." Faisa luistert naar haar juf. "Ik vond Okido het leukste", zegt ze enthousiast. Okido is de hit voor de Koningsspelen gezongen door Kinderen voor Kinderen. De Koningspelen werden officieel geopend na het zingen van het lied.

Sterallures
Het laatste woord is aan Ellen die voorlopig niet meer stopt met glunderen. Komt ze na de meivakantie nog wel terug? Het hoogtepunt is bereikt. "Honderd procent. Van sterallures is geen sprake. De Vijfmaster is een fantastische school. Ik ga genieten van de vakantie en daarna gaan we verder met hetgeen waarmee we bezig waren", besluit ze trots.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant