Afbeelding

Eerste tien sprekers TEDxVeghel zijn bekend

Algemeen 968 keer gelezen

VEGHEL | De eerste editie van TEDxVeghel op 10 juni 2016 was een succes. "De lat voor de tweede editie op vrijdag 9 juni op de Noordkade in Veghel ligt hoger en als team hebben we er vertrouwen in dat we onze ambitieuze doelstellingen waar gaan maken", aldus Ellen Minkels, initiatiefneemster van TEDxVeghel. Wiskundige en filosoof Gert Kramer en Menno Zevenbergen, hoofd lab Greenhouse Group, zijn spreker negen en tien.

Dat Gert iets heeft met getallen heeft, is duidelijk als je zijn huiskamer binnenloopt. Een groot kunst houtwerk met alleen getallen erop kan niemand ontgaan. Daarnaast een zelfontworpen poster met vragen over nummers die herleiden tot 9. "Als je de natuur bekijkt dan is niets rechtlijnig", stelt Gert. "Als je goed naar onze samenleving kijkt dan is deze echter wel rechtlijnig georganiseerd, gebaseerd op een referentiekader dat bestaat uit aannames. Waarom gebruiken we de cijfers 1 tot 10, waarom niet 0 tot 9", vraagt hij zich hardop af? Een 10-tallig stelsel is volgens hem dus een aanname, een aanname die kan resulteren in een bepaalde blindheid. Op een bedaarde wijze kan Gert met wiskunde, met getallenleer de eenheid en perfecte harmonie in de natuur in jip-en-janneketaal uitleggen en verklaren. Alles is verbonden en dat is getalsmatig te bewijzen. Een broncode. "Er is orde in de chaos, zelfs orde in de priemgetallen, eenheid in veelheid. Deze broncode heeft Gert herontdekt en hij zal ingaan hoe alle godsdiensten, filosofieën en mythologische verhalen naar deze broncode verwijzen", aldus Ellen.

Menno Zevenbergen
Menno werkt als hoofd van het lab van de Greenhouse Group met de allernieuwste technologieën. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in de volgende stap, ontwikkeling. Onlangs was er een levensecht hologram van de in 2004 overleden zanger André Hazes in de Ziggo Dome en leek het voor de 17.000 fans of hij weer even op het podium stond. Maar stel je nu eens voor dat je hem ook nog vragen zou kunnen stellen. Ellen: "Het lijkt doodeng, maar natuurlijk ook wel gaaf. Fysiek komt er op dit moment nog een einde aan een leven. Digitaal kun je echter blijven bestaan. Het zou dingen op persoonlijk vlak aanzienlijk veranderen, maar denk eens aan alle educatieve mogelijkheden. Hoe boeiend zou het kunnen zijn om Winston Churchill vragen te stellen over de Tweede Wereldoorlog. Het zijn interessante tijden en de technologische ontwikkelingen kennen hoogtijdagen.
Ellen is blij met de eerste tien sprekers. "Het is een indrukwekkende groep sprekers die we op 9 juni in de Koekbouw op het podium krijgen. Erg blij zijn we ook dat Herman Molenaar, CFO van Vanderlande en spreker van de eerste editie, de dag opent", besluit ze.

Meer info op: www.tedxveghel.com.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant