Afbeelding

Winkelleegstandbelasting

Column 3.525 keer gelezen

In Meierijstad wonen nogal wat kapitaalkrachtige lieden. Ze hebben hun centjes verdiend met hard werken of verkregen via overerving. De een is nog steeds succesvol ondernemer, een ander rust op zijn lauweren en geniet van die weelde. In bijna alle gevallen betekent het hebben van veel geld dat je er mee kunt 'spelen'. Als je dat wilt tenminste. Dat willen kapitaalkrachtige mensen meestal wel. Bovendien zijn hun geld-verdien-neuzen misschien wel te vergelijken met het reukorgaan van truffelhonden. Daarnaast heeft de nodige durf voor hun economische voorspoed gezorgd. Hoeveel van hen durven echter éigen verdiensten even op de achtergrond te plaatsen om ánderen vooruit te helpen? Daar wil ik het hier graag even hebben. Over lef van mensen die niet eens in hun portemonnee hoeven te kijken of dat tonnetje wel te missen is. Moed in dienst gesteld van de gemeenschap die er, in veel gevallen, mede voor gezorgd heeft dat diezelfde geldbeurs zo prettig gevuld is.

'Ondernemen'
Ik begin hierover omdat ik het namelijk behoorlijk zat ben om al jaren door mijn geliefde Veghel te lopen en bezittingen van welgestelden te zien die bewust verwaarloosd worden. Achter de opgehouden schijn van 'We krijgen het niet verhuurd/verkocht' of 'Er is nog geen bestemming voor' heerst (in de meeste gevallen) pure hebzucht. Sommige pandeigenaren laten nog liever iets leeg staan of verkrotten in plaats van meedenken met de mensen eromheen die daar direct last van hebben. Hoezo noemen we zo iemand een ondernemer?! Ik weet dat een aantal vooraanstaande pandeigenaren in Veghel pogingen aan het 'ondernemen' zijn om gezamenlijk de leegstand in het winkelcentrum aan te pakken. Ben benieuwd! Las dat in het oude pand van Foto De Vakman een pop-up store van goede doelenstichting Marijn komt. Op donderdagochtend, zaterdag en op koopzondagen mogen ze gratis (!) gebruik maken van die winkelruimte. Hier heeft een eigenaar het begrepen! Ook door een juiste bemiddeling. Niet alleen wordt een goed doel ondersteund, maar tevens een stukje centrum (tijdelijk) verlevendigd. Hulde!

Dagobert Duckjes
Wat doen we echter met de Dagobert Duckjes die geen enkele betrokkenheid met Veghel hebben en het een zorg zal zijn of hun toko's leegstaan? Ik pleit voor een leegstandsbelasting. Als die geldberg onder hun luie konten namelijk slinkt kom je bij die Dagobertjes aan hun portemonnee en verandert hun eigenaarsbelang vliegensvlug. Ik stel voor dat Meierijstad dit gaat regelen. Indien nodig zorg ik met wat hulptroepen graag voor een actueel lijstje…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant