Levatio en Eethuis de Reiger starten samen uitvaartcentrum Huis van Troost. Foto: Kathy Douglas.
Levatio en Eethuis de Reiger starten samen uitvaartcentrum Huis van Troost. Foto: Kathy Douglas.

Nieuw uitvaartcentrum Huîs van Troost bijna open

Algemeen 5.673 keer gelezen

VEGHEL | Uitvaartvaartcentrum 'Huîs van Troost' opent begin juni in Veghel. Je huurt een dagdeel en hoeft dus niet meer op de tijd te letten, een persoonlijk afscheid staat voorop. Marjan Danen-van de Groenendaal en Chantal Terneusen van Levatio Uitvaartzorg werken samen met Eethuis 'De Reiger' om zo een betrokken uitvaartcentrum met horecaruimte te openen in Veghel.

De ervaring die Chantal en Marjan hebben is terug te zien bij 'Huîs van Troost'. Ook komt er een horecaruimte in het pand aan het Prins Willem Alexander Sportpark. Chantal en Marjan liepen aan tegen de deadlines van crematoria. ''Je huurt de ruimte per uur en als het wat uitloopt, krijg je een boete. Bij Uitvaartcentrum 'Huîs van Troost' hoef je niet op je horloge de tijd in de gaten te houden. ''Je boekt een dagdeel, voor of na de middag of in de avond neem je afscheid van je dierbare, maar niet onder tijdsdruk.''

Eethuis de Reiger
Daarnaast zagen Chantal en Marjan dat er in Veghel en omstreken horecagelegenheden ontbreken. Bij het 'Huîs van Troost' lopen de genodigden vanuit de ceremonie door naar de horecaruimte waar Eethuis 'De Reiger' een koffietafel verzorgt. Na de koffietafel gaat de familie met een besloten kring naar het crematorium of begraafplaats toe. Mike Versantvoort van Eethuis 'De Reiger' vertelt dat alles mogelijk is tijdens een koffietafel: ''Je ziet steeds meer variatie tijdens koffietafels, laatst verzorgden we een buffet na een ceremonie maar ook een high tea of diner is mogelijk in plaats van de traditionele koffietafel, het is wat de nabestaanden graag willen''.

Ruim opgezet
''Bij veel crematoria is het te klein'', benadrukt Chantal. ''Je ziet vaak dat een deel van de genodigden niet meer in de aula kunnen en vanuit de koffieruimte de dienst op televisieschermen moeten volgen, dat wil je niet.'' Er komt een grote aula bij het 'Huîs van Troost' met 152 zitplaatsen en daarnaast kunnen in de buitenkring nog ruim honderd mensen staan, comfortabel door statafels.
'Huîs van Troost' is 24 uur per dag geopend. ''Het overlijden van mensen gebeurt ook niet binnen kantoortijden'', zegt Marjan. ''Bij ons kun je terecht, ook midden in de nacht.'' Daarnaast is er een familiesuite en een kleinere 24-uurs kamer. ''Mensen krijgen zelf de sleutel tot de ruimte en kunnen zelf bepalen wanneer ze even langs willen gaan bij hun opgebaarde dierbare.'' Naast de familiesuite is er een verzorgingsruimte, de verzorging vindt hier plaats. ''Mensen mogen bij ons ook zelf de verzorging doen of gewoon aanwezig zijn, totaal afhankelijk van wat ze zelf fijn vinden'', vertelt Marjan. ''Het concept is erg laagdrempelig, toegankelijk en niet zo klinisch.''

Open dag
Het 'Huîs van Troost' opent op maandag 12 juni, maar het weekend daarvoor zijn er open dagen. Belangstellenden kunnen op zaterdag 10 juni tussen 11.00 uur en 16.00 uur en op zondag 11 juni tussen 11.00 en 16.00 uur terecht om rond te kijken en te informeren naar de mogelijkheden. Huîs van Troost vindt u aan het Prins Willem Alexander Sportpark 1 in Veghel. Voor meer informatie: 085 330 10 05. www.huisvantroost.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant