Afbeelding

Mariet van Zoggel (74) gaat met brommer naar Italië

Algemeen 2.122 keer gelezen

SCHIJNDEL | Zes weken lang toert ze op haar Piaggio-brommer door Italië. Mariet van Zoggel is reislustig en avontuurlijk en dat ze 74 jaar oud is, belemmert haar geenszins. Dinsdag is ze vertrokken naar Rome en van daaruit reist ze onder meer naar Napels en Sicilië. Alleen. "Heerlijk die vrijheid. Ik kan gaan en staan waar ik wil."

Tekst: Tjanne Hartman

In 2013 ging Van Zoggel voor het eerst met de brommer op vakantie. Haar man was ernstig ziek en ze besloot samen met een vriendin – als sponsortocht voor de Hersenstichting – naar Santiago de Compostella te rijden. Een maand waren ze onderweg en de liefde voor het avontuur én voor het reizen met de brommer was geboren. "Door omstandigheden ging mijn vriendin de keer daarop niet meer mee, maar dat beviel me dus eigenlijk heel goed", lacht de Schijndelse. De reis heeft ze thuis al helemaal gepland, en ook de meest overnachtingsplaatsen liggen vast. Verder kan ze de komende zes weken gaan en staan waar ze wil en juist daar geniet de Schijndelse van. "Ik waardeer het dat ik het nog kan en mag. De rust en vrijheid zijn fantastisch. Ik vind het gewoon geweldig en houd ontzettend veel van de natuur. En omdat ik alleen ben kan ik overal stoppen. Voor een pauze, een fotomomentje, een hapje of gewoon om even stil te staan en te genieten van een uitzicht."

Reisdagboek
Het afscheid van haar kinderen en kleinkinderen is het minst leuke van haar avontuur, maar ook hierin is Van Zoggel nuchter. "Ik heb Skype en Whatsapp en tegenwoordig kun je vrijwel overal online. Als ik op een terrasje zit kijk ik even of ik berichtjes heb en als ze geen wifi hebben zet ik mijn roaming gewoon aan."
Van Zoggel is bij de tijd, dat mag duidelijk zijn. En bang is ze ook niet, ook al is ze een alleen reizende vrouw. "Ik bedenk niet wat er allemaal mis kan gaan. Maar ik ga wel goed voorbereid op reis, en dan komt het altijd goed. Het leuke van alleen reizen is dat je heel veel mensen ontmoet.''
Tot vorig jaar reisde Van Zoggel met tent, matrasje en slaapzak achterop de brommer. Het kamperen laat ze nu achterwege. "Ook om praktische redenen: het is nog vroeg in het jaar en dan zijn hostels, bed&breakfasts en hotelletjes prettiger dan een camping." Nu hoeft haar Piaggio dus alleen twee grote fietstassen te dragen. Van Zoggel zelf heeft een rugzak om en that's it. "Alles wat je niet meeneemt, is meegenomen", lacht ze.

Aanspraak komt vanzelf
Natuurlijk heeft ze bekijks, maar altijd op een leuke manier, en de aanspraak komt dan vanzelf. "Soms loop ik ergens binnen met mijn helm onder de arm en dan willen mensen meteen weten of ik echt zelf op de brommer aan ben komen rijden." Thuis heeft Van Zoggel overigens ook een Piaggio in de schuur staan. "Als het lekker weer is, vind ik het heerlijk om er op uit te trekken. Gewoon gas geven en maar zien waar je uitkomt." Vorig jaar reed Van Zoggel in totaal drieduizend kilometer op de Paggio en ze is ook al eens op en neer naar Madrid gereden: goed voor vijfduizend kilometer. "Ik zeg dan honderd keer tegen mezelf 'waar heb ik het toch aan verdiend dat ik dit nog kan en mag doen?" Het antwoord hoeft ze overigens niet te weten. Ze geniet er gewoon met volle teugen van.

Mariet van Zoggel op haar Paggio.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant