Het PieterBrueghelHuis werd vorig weekend geopend.
Het PieterBrueghelHuis werd vorig weekend geopend.

Opgerukt

Column 662 keer gelezen

'100-plusser rukt op in Nederland'. Dit krantenkopje boven een relatief klein artikeltje 'riep' bij het doorbladeren van een krant onmiddellijk om mijn schaar. Eenmaal uitgeknipt kreeg het een tijdelijk plekje naast 'Zwarte rat rukt op in Nederland', 'De tijgermug rukt op in Nederland' en 'Uitheemse waterplanten rukken op in Nederland'. Vluchtig zoekend op internet verbaasde ik me over de hoeveelheid oprukkend gevaar in onze samenleving. Want dat suggereert het woord 'oprukken' naar mijn idee: gevaar! Van een plaag bijvoorbeeld. Zag het ook gelijk voor me: 100-jarigen met vervaarlijk rondzwaaiende wandelstokken, agressief rollatorgedrag, opgevoerde rolstoelen, scheurende scootmobielen en veel harder dan vijfenveertig kilometer racende…eh…45km autootjes. De Benidorm Bastards (van de tv-serie) in het kwadraat zeg maar. Een beruchte, brutale, baldadige bejaardenbende met maar één missie: jongeren het leven zuur maken!

Dat laatste lijken steeds meer jongeren werkelijk te geloven. Veel media berichten, vaak onbewust, over allerlei mogelijke problematieken die gepaard gaan met de vergrijzing van de bevolking. Wie draait straks op voor alle groeiende zorgkosten? Op leeftijd raken wordt zo steeds minder iets om naar uit te kijken. Het tv-programma Radar berichtte afgelopen maandag uitgebreid over de problematiek rondom werkeloze 55-plussers. Waarom zuinig leven als je eerst gespaarde centjes moet opeten voordat je van bepaalde voorzieningen (die we met z'n allen betalen) gebruik mag gaan maken? Hoe oneerlijk is dat ten opzichte van de mensen die door allerlei omstandigheden nooit eigen bezit hebben kúnnen opbouwen. Óf, en dat steekt vooral, alles erdoorheen gejast hebben tijdens hun leven. Hebben we het nog niet gehad over alle 'pensioen-angst' die gecreëerd wordt.

Zorg voor een niet kloof-gerichte samenleving, dan lost zich dat gegarandeerd op. Niet jong tegenóver oud, maar jong mét oud! In Veghel en omstreken zie gelukkig overal initiatieven om dat te bewerkstelligen. Dát moet vooral benadrukt worden en in beeld komen! Afgelopen week kwam 'Met je Hart' in het nieuws. Deze stichting organiseert allerlei ontmoetingen tussen ouderen én jongeren. Verder is het nieuwe PieterBrueghelHuis een feit: een ontmoetings- en activiteitenplek voor kwetsbare ouderen én mantelzorgers. Weten dat er in de toekomst ook aan jou gedacht wordt maakt voor zowél jongeren als ouderen het ouder worden vele malen 'draaglijker'. Het zou mooi zijn de komende tijd meer krantenkoppen te lezen die in plaats van verwijdering juist verbinding tussen oud en jong benadrukken. Oftewel, wie er allemaal uitrukt om dát op te laten rukken...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant