Afbeelding

Code geel: hittegolf op komst

Algemeen 802 keer gelezen

REGIO | Het wordt heet de komende dagen. Donderdag kan het kwik oplopen tot maar liefst 36 graden. Voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel is vanwege aanhoudende warmte code geel van kracht. Wat ga jij doen met dit warme weer? Stuur jouw zomerse plaatje op naar redactie@stadskranveghel.nl. De leukste komen in de krant!

Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd. "Kans op aanhoudende hitte. Drink voldoende. Houd uzelf en uw woning koel. Beperk lichamelijke inspanning. Ga goed voorbereid op reis", zo is op de website van het KNMI te lezen. 

Hitteplan 
Het RIVM geeft een aantal tips om tijdens deze warme dagen het hoofd koel te houden: 

1.Drink voldoende
Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

2.Zorg voor koelte
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). 
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.  

3. Houd uw woning koel
Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. 
Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.  

Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en overhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. 


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant