Bart Kablau (L) en Albert Dominicus (R) met op de achtergrond de Veghelse kerk.
Bart Kablau (L) en Albert Dominicus (R) met op de achtergrond de Veghelse kerk.

VMK bestaat 25 jaar: 'Er zitten zoveel fantastische MKB-bedrijven in Veghel'

Zakelijk 1.676 keer gelezen

VEGHEL | De Vereniging voor Midden- en Kleinbedrijf (VMK) in Veghel is op 28 september 1992 opgericht op initiatief van enkele Veghelse MKB-ondernemers. Deze ondernemersvereniging is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met ruim 125 ondernemingen. Afgelopen donderdagmiddag nam het VMK vast een voorschot op het 25-jarig bestaan.

Het 25-jarig jubileum werd donderdag uitgebreid gevierd op de Noordkade in Veghel. Er was eerst een bijeenkomst bij Restaurant Wittern met een diversiteit aan activiteiten en sprekers. Na deze informatiemiddag werd er gegeten bij het P'rooflokaal. Albert Dominicus, voorzitter VMK, en Bart Kablau, secretaris, vertellen dat elkaar ontmoeten en het delen van kennis de belangrijkste doelen van de vereniging zijn. Belangen behartigen vindt tegenwoordig plaats via het POM, voorheen Vitaal. Tevens stimuleert de VMK de onderlinge samenwerking. "Wij verrijken elkaar met ons netwerk, onze kennis, onze ervaring en elkaars ondernemersverhalen. Bedrijven in de regio leren elkaar via de ondernemersverenigingen steeds beter kennen en maken meer en meer gebruik van de uitstekende kennis en vaardigheden van het regionale bedrijfsleven. Delen is hierin een belangrijk begrip", legt Albert uit. "Het collectief laten samenwerken spreekt me aan. De leden gunnen elkaar ook het beste", vult Bart aan.

Bescheiden 
MKB'ers in Veghel zijn vaak erg bescheiden. Soms te bescheiden, vindt Albert. "Ben trots op jezelf. Er zitten zoveel fantastische MKB-bedrijven in Veghel." Bart vindt dat bedrijven zich best iets kwetsbaarder mogen opstellen, mocht het ooit onverhoopt wat minder gaan. "Dat moet je durven vragen. Ik vind het geen rare vraag wanneer een ondernemer een collega vraagt naar klanten. Je moet elkaar helpen."

Ontmoeten
Het met elkaar in contact komen en aan de praat raken is in het huidige (social)medialandschap veel makkelijker dan twintig jaar geleden. "Toen was er geen internet en hadden veel mensen nog geen mobiele telefoon. Een ondernemersvereniging was toen een must", stelt Bart. Heeft de VMK nog wel bestaansrecht. "Je zou zeggen van niet hé", lacht Bart. Dan serieus: "Toch zijn wij nog steeds van belang. Het ontmoeten blijft belangrijk. Wel in een andere vorm dan vroeger. Het is niet meer zo formeel." Op die manier hopen de heren ook de jeugd aan te spreken. 

Jeugd
Albert hoort met zijn 51 tot de oudere generatie. Bart met zijn 32 tot de 'jeugd'. "In mijn doelgroep hebben we graag nog wat nieuwe aanwas. Ons ledenbestand telt nu ongeveer 125 ondernemingen. Daar zouden bes wat jeugdige ondernemers bij mogen." Albert knikt: "Het is niet vanzelfsprekend dat wij de belangen behartigen van het MKB. Ondernemers gaan daar soms wel van uit. Er zijn verschillende projecten waar we ontzettend veel voor hebben moeten lobbyen (glasnet, het Maximakanaal en de vierbaans N279)."

Bestaansrecht
In 2016 werd Veghel uitgeroepen tot MKB-vriendelijkste gemeente van Noord-Brabant. "Zoiets is hartstikke leuk. De beide vorige wethouders economische zaken verdienen een groot compliment. In het behalen van deze prijs zat zeker acht jaar tijd en moeite." Toch is het grootste hoogtepunt het bestaansrecht van de vereniging na 25 jaar. "Het VMK werd vroeger weleens gezien als het kleine broertje van de Contactgroep Veghelse Ondernemingen (CVO). Die status zijn we ontgroeid", vindt Albert. Dieptepunten zijn er ook. Albert: "Het mislukken van de gemeentelijke fusie met Uden in ReVUS-verband (orgaan waarin ondernemers van Uden, Veghel en Schijndel samenwerken red.). Wij hebben het college van Uden niet weten te overtuigen." Of het VMK over 25 jaar nog bestaat. De tijd zal het leren. "We moeten net zo vloeibaar zijn als water. Je moet met de tijd mee. Als er ooit geen behoefte meer aan ons is, dan moet je je conclusies trekken. Ik denk dat er altijd een plaats in Veghel is voor een vereniging als het VMK", besluit Bart.

Meer info of lid worden check: www.vmk-veghel.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant