Dick Dane (1955) uit Veghel staat uiterst rechts.
Dick Dane (1955) uit Veghel staat uiterst rechts.

'Nobelprijs VN-militairen' uitgereikt en opgespeld bij drie veteranen

Algemeen 838 keer gelezen

VEGHEL | In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredes-operatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies. Op vrijdag 23 juni organiseerde de gemeente Meierijstad, aansluitend aan de herdenkingen bij de monumenten in Schijndel en Veghel, een bijeenkomst voor veteranen in restaurant De Nachtegaal in Schijndel. Veteranen die het prijs stelden, kregen tijdens deze bijeenkomst de draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen' uitgereikt en opgespeld door burgemeester Marcel Fränzel. De heren Dane uit Veghel, Van der Woude uit Schijndel en Habraken uit Sint-Oedenrode werden in het zonnetje gezet. 

Met de instelling van het draaginsigne 'Nobelprijs VN-militiaren' geeft de Minister van Defensie tastbaar uitdrukking aan de erkenning van en waardering voor (oud-)militairen die namens Nederland in de periode tussen 1956 en 1988 als 'blauwhelmen' hebben deelgenomen aan VN-vredesmissies.

Nobelprijs
De draaginsigne wordt toegekend aan veteranen die tussen 1956 en 1988 tenminste dertig dagen aaneengesloten zijn ingezet in het buitenland door het Nederlandse Ministerie van Defensie voor vredesafdwingende of vredeshandhavende operaties van de Verenigde Naties.

Dick Dane
Dick Dane (1955) uit Veghel was actief tijdens de operatie United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Deze vredesmacht moest de aftocht van Israëlische troepen controleren, de rust en orde handhaven en de Libanese regering helpen bij het herstel van haar gezag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant