Afbeelding

Volop verhalen te vertellen over 'Buukelder'

Algemeen 757 keer gelezen

VEGHEL | Met een lach en traan in zijn ogen presenteerde Adriaan van der Linden zaterdag zijn nieuwe boek 't Oude Beukelaar.  Blij dat het af is, maar ook was er de emotie van het vastleggen van een verhaal van een buurt die er niet meer is. De buurt waar Adriaan werd geboren en opgroeide.

Het eerste exemplaar van 't Oude Beukelaar werd overhandigd aan zijn kleinzoon Tijn van der Linden. Een nieuwe generatie die nu beter weet waar het vandaan komt. En wie weet door het boek van zijn opa zo geïnspireerd raakt om nog meer de historie te gaan onderzoeken. "Want er zijn verhalen te over en hoe langer je wacht, hoe meer verhalen er uitsterven en dat is heel jammer", zo sprak Bernhard Vissers die een inleiding gaf.
De voorzitter van de Heemkundekring Vehchele had een een kaart meegebracht van 'Buukelder' zoals het in de volksmond genoemd werd, uit 1960.  Bernhard wist veel te vertellen van de bewoners die er woonden, want hij woonde vroeger vlakbij op 't Havelt. "Vroeger kwam je overal en je kende alle buurtschappen. Je had nog geen tijd om te gamen, je kon de buurt op."

Wereldgeschiedenis
Het Duits Lijntje en de Udenseweg waar in september 1944 zo hard om gevochten is dat het Hell's Highway genoemd werd, Bernhard haalde het even aan. In zijn boek laat Adriaan de wereldgeschiedenis juist liggen en concentreert zich op de mensen, de families die er woonden en wat er met ze gebeurd is toen ze weg moesten voor de uitbreiding van Veghel.
Een speciaal woordje van dank was er voor Agnes Pigmans-Van Helvoort en Johan van Rijbroek die Adriaan geholpen hebben. "Adriaan wist van geen ophouden", lachte Johan. "Hij zat achter de computer en riep dan vaak 'Diny, Diny,  kom eens!' Ik heb bewondering voor Diny, want elk probleempje met de computer loste zij dan op."

Amerika
Veel mensen waren zaterdag naar de Hertoghof in Veghel gekomen en Adriaan mocht veel boeken signeren. Negen stuks waren zaterdag ook al onderweg naar Amerika waar ook oud-bewoners van de Beukelaar terecht zijn gekomen. "Ik ben blij dat het af is", vertelde Adriaan na afloop.

Het boek  't  Oude Beukelaar is te koop bij de boekhandels Schellen en Bek in Veghel en D'n Bakker in Mariaheide. Het kost 17.95 euro.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant