Bij herinrichting mogen bewoners de straat mee ontwerpen

Algemeen 449 keer gelezen

VEGHEL | Bewoners van Meierijstad mogen voortaan – samen met de gemeente – hun straat ontwerpen als er een herinrichting op stapel staat. Hart voor Schijndel had hiervoor een initiatiefvoorstel ingediend waar alle raadsfracties tijdens de raadsvergadering mee instemden.

Aanleiding voor het voorstel was de herinrichting van de Dr. Schaepmanlaan en Pater van den Elsenstraat in Schijndel. Het college van burgemeester en wethouders honoreerde een verzoek van de bewoners om deze straten om de herinrichting samen met de gemeente te ontwerpen. Hart voor Schijndel stelde voor deze mogelijkheid bij herinrichtingsprojecten standaard aan te bieden aan bewoners.

Kennis en begrip
In de traditionele aanpak van gemeentelijke projecten op het gebied van het openbaar gebied krijgen bewoners en andere belanghouders de gelegenheid te reageren op voorstellen. Het draagvlak wordt versterkt als die bewoners en belanghouders die plannen samen met de gemeente maken, zo stelde Hart voor Schijndel in het voorstel. Bijkomend voordeel is volgens de partij dat de meedenkende en mee-ontwerpende burgers kennis en begrip ontwikkelen voor de afwegingen, dilemma's, randvoorwaarden en belemmeringen van en bij dit soort projecten. Ook ervaren ze dat belangen soms botsen en dat compromissen moeten worden gesloten. Dankzij die ervaring wordt de kloof tussen burger en lokale overheid mogelijk verkleind, neemt de betrokkenheid bij de eigen leefomgeving en de gemeente in ieder geval toe en is het aannemelijk dat ook het begrip voor die overheid toeneemt.

Hart voor Schijndel schetste ook kanttekeningen: een vergaande bemoeienis van burgers vergt begrip van de gemeente voor het mogelijke gebrek aan kennis van die burgers. Het maken van een herinrichtingsplan is een vak en de betrokken bewoners en belanghouders zullen in de meeste gevallen dat vak niet verstaan. Van de betrokken professionals van de gemeente wordt om die reden verwacht dat ze kennis overdragen en adviseren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant