Lionel Saidjan en Katja Vermeer voor de deur van Jongerencentrum De Kluis.
Lionel Saidjan en Katja Vermeer voor de deur van Jongerencentrum De Kluis.
In gesprek met Lionel Saidjan en Katja Vermeer

'Wij werken keihard aan ons imago'

Algemeen 2.884 keer gelezen

Lionel Saidjan (30) en Katja Vermeer (31) zijn samen het gezicht van Jongerencentrum De Kluis op de Noordkade. Het is spannend, moeilijk, uitdagend, maar bovenal dankbaar werk.

VEGHEL | Waren ze de avond ervoor nog druk bezig met zelfverzonnen gerechten maken, nu heerst er serene rust in Jongerencentrum De Kluis op de Noordkade in Veghel. Lionel Saidjan en Katja Vermeer nemen de laatste dingetjes door voordat de vakantie begint.

De 30-jarige Lionel en de 31-jarige Katja runnen als jongerenmedewerker van ONS Welzijn De Kluis. Een hels karwei. "Zeg dat wel, maar vooral ontzettend leuk om te doen", vertelt Lionel. "We doen hier meer dan hangen en sigaretten roken. Veel mensen weten helemaal niet wat we doen, maar toch hebben ze hun mening al klaar. Ons imago is niet heel goed, maar daar werken we keihard aan. We bestaan en we doen echt goede dingen." Tijdens het Noordkade Festival vielen de shirtjes van De Kluis op. Ze werden met trots gedragen door de ongeveer 40 jongeren die geregeld bij het jongerencentrum over de vloer komen. Eigenlijk managen Katja en Lionel een huishouden met 40 pubers. Het geduld van de twee wordt dan ook danig op de proef gesteld. "Maar je weet waar je het voor doet. Het moment dat ze uitvliegen en je ze zichtbaar hebt zien veranderen op de positieve manier is best emotioneel. Je bouwt toch een band op met elkaar", stelt Katja.

Katja en Lionel aan de bar van het gezellige Jongerencentrum op de Noordkade.

Projecten
De jongerenwerkers organiseren verschillende projecten. "Het meidenwerk van Ons Welzijn biedt een veilige ontmoetingsplaats onder begeleiding van een professionele meidenwerkster en vrijwilligster. Vanuit de gemeente en de Krajicek Foundation is ons gevraagd om scholarshippers af te leveren en te begeleiden. Enthousiaste jongeren die buiten de schooltijden om de playground bij De Vijfmaster voorzien van materiaal en activiteiten. Matching for success, ons wekelijks vacaturecafé en de studio waar we jonge muzikanten (veelal dj's red.) het materiaal bieden wat ze nodig hebben", sommen Katja en Lionel op. Via deze projecten proberen ze de talenten van de jongeren verder te ontwikkelen. "Wij denken in wat ze wel kunnen. De Kluis biedt de jongeren een opstapje naar een woning, een baan of een muzikale/sportieve toekomst."



Veghelaar Lionel Saidjan verricht goed werk.

Justitie
De jongeren die momenteel vertoeven in De Kluis komen uit alle lage van de samenleving en hebben verschillende achtergronden en nationaliteiten. "Er zitten hier jongeren zonder woning of met verslaafde ouders of ouders die veelvuldig met justitie in aanraking komen. Hier moeten ze niks, het is een veilige plek. Ben lekker jezelf. Dit is hun thuis. Wij laten ze niet vallen, mits ze zich netjes gedragen", legt Lionel uit. Katja vult aan: "Wij zijn er altijd voor de jongeren en werken vanuit het belang van de jeugd. Onze doelgroep is vooral de voormalige gemeente Veghel, maar er lopen hier ook mensen rond uit Uden. Iedereen is welkom."
Er komen dus veel kwetsbare jongeren over de vloer. Lionel schudt zijn hoofd: "Nee, zo wil ik ze niet noemen. Er komen veel gasten en dames over de vloer met een bijzonder verhaal, maar ze kijken vooruit en niet te veel achteruit." Katja is het met haar mannelijke collega eens. "Sommige hebben echt begeleiding nodig en dat is niet altijd even makkelijk. We zijn er overigens voor hockeymeisjes tot hangjongeren. We willen een mooie mix van jongeren hierbinnen hebben." Het imago van het Jongerencentrum heeft in het verleden wat deukjes opgelopen doordat er sprake was van overlast. Lionel: "We werken keihard aan ons imago. Door een aantal voorvallen uit het verleden moeten we misschien harder werken dan anderen, maar dat doen we dan ook. De overlast is vooral buiten op straat verleden tijd. Collega's Dawid Kuzniar en Perry van der Wal verrichten echt super goed werk op de straten", klinkt het strijdvaardig.

Talent
De etterbakken houden ze bij De Kluis buiten. "Er komen hier wel eens jongeren binnen die connecties hebben met verkeerde mensen, maar op het moment dat ze hier zijn maken we ze bewust van hoe belangrijk keuzes zijn. Soms moet je je omgeving of verleden loslaten. Bij De Kluis willen we talent ontwikkelen en daarvoor moet je soms breken met bepaalde mensen." Katja en Lionel hebben al verschillende jongeren afgeleverd in het bedrijfsleven of ze hebben een mooie woongelegenheid weten te vinden voor iemand die op straat stond. "Dat geeft enorm veel voldoening en het houdt je op de been. Ons werk kost veel energie, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug", zegt Lionel. Katja stoort zich soms een beetje aan het gedrag van bezoekers van de Noordkade. "Ze lopen met een grote boog om deze vaak nog kinderen heen. Benader ze normaal, want het zijn helemaal geen verkeerde gasten."
In toekomst hopen Lionel en Katja het team van De Kluis nog wat te uitbreiden. "Het zou mooi zijn als we nog wat oudere vrijwilligers weten te werven. En natuurlijk jongeren. Daar draait het uiteindelijk om", besluiten ze.

Openingstijden
maandag: Gesloten
woensdag t/m donderdag: 15.00 - 22.00
vrijdag: 15.00 - 23.00
zaterdag & zondag: gesloten

Adresgevens.
DE KLUIS VEGHEL
NCB-Laan 52-54
5462 GB Veghel
06-14342380
welkom@dekluisveghel.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant