Afbeelding

Dagvaarding en schikking voor Veghelse tuinder

Algemeen 1.597 keer gelezen

VEGHEL | Een groep Noord-Brabantse en Limburgse tuinders heeft het Openbaar Ministerie (OM) ongeveer 25 miljoen betaald als schikking in een fraudeonderzoek. Verder accepteren de tuinders werkstraffen variërend van 60 tot 120 uur per tuinder, meldt het OM donderdag. Een Veghelse tuinder betaalt 1.965.515.55 en doet een werkstraf van 120 uur.

De 16 Noord-Brabantse en Limburgse tuinderbedrijven uit het fraudeonderzoek hebben een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden transactie aanvaard. De transactie bestaat voor 12 tuinders uit een werkstraf van 120 uur en bij zes tuinders uit een werkstraf van 110 uur. Eén tuinder voert een werkstraf van 60 uur uit. Het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt bij alle tuinders ontnomen. Het gaat in totaal om 25.164.664 euro. Het OM ziet dit als een passende afdoening.
De belastingdienst is daarnaast met de tuinders overeengekomen dat zij de verschuldigde belasting alsnog afdragen. 

Zwart
Uit een onderzoek van Soho komt naar voren dat de tuinders hun oogst 'op stam' (dus voordat het geoogst is) via een Nederlands bedrijf verkochten aan buitenlandse bedrijven. Op het moment dat de oogst rijp was voor de pluk, werd deze door buitenlandse (veelal Oost-Europese) arbeiders in dienst van een uitzendbedrijf in Polen, geoogst. De oogst werd vervolgens op een veiling verkocht. De opbrengst van de veiling zou via Luxemburgse rekeningen naar de directeur van de buitenlandse bedrijven zijn gegaan. Hij zou de tuinders de op grond van de in de 'oogst-op-stam-contracten' overeen gekomen prijzen 'wit' hebben uitbetaald. De gemaakte loonkosten van de arbeiders die de oogst hadden geplukt, werden hierop ingehouden. De meeropbrengst van de veiling - dus het verschil tussen de vooraf vastgestelde prijs bij verkoop oogst op stam en de uiteindelijke opbrengst van de oogst op de veiling- zou vervolgens 'zwart' zijn doorbetaald aan de tuinders. Dit deel werd niet in de Nederlandse administratie van de tuinders geboekt en volgens het OM op die manier uit het zicht van de fiscus gehouden. Er werd geen belasting over afgedragen. De schatkist is zo benadeeld voor vele miljoenen euro's.

Meeropbrengsten
Het OM verwijt de tuinders die gebruik hebben gemaakt van deze constructie naast witwassen van inkomsten, ook valsheid in geschrift. Dit omdat 'de oogst-op-stam-contracten' niet de volledige werkelijkheid weergeven, aldus het OM. De ontvangen meeropbrengsten werden op versleutelde Luxemburgse bankrekeningen uitbetaald, waarvoor de tuinders waren gemachtigd. Het OM ziet dat als witwassen en dat is volgens het OM ondermijnende criminaliteit. Door de fraude en de inzet van goedkope arbeidskrachten konden de tuinders een concurrentievoordeel halen ten opzichte van tuinders die wel volgens de regels werkten. Daarnaast loopt de schatkist door fraude miljoenen aan inkomsten mis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant