Irene Vogels was aanwezig tijdens de opening van het Nationaal Monument MH17.
Irene Vogels was aanwezig tijdens de opening van het Nationaal Monument MH17.

'Het verdriet van de mensen greep ons aan'

Algemeen 2.206 keer gelezen

VEGHEL | Jan en Irene Vogels uit Veghel waren 17 juli aanwezig tijdens de officiële opening van het Nationaal monument MH17 in Vijfhuizen. "Het was een waanzinnig indrukwekkende en emotionele bijeenkomst", aldus Jan.

Het Nationaal Monument MH17 werd officieel geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het bijzijn van ruim tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland. Tijdens de herdenking werden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Na speeches en muziek volgde een defilé waarmee het monument werd geopend. De bijeenkomst was alleen voor genodigden. Irene vertelt dat zij en haar man Jan met een bijzonder verhaal welkom waren. "Jane (73), de schoonzus van mijn tante, en haar vriendin Gerda (82) zaten in het vliegtuig. Zij behoren tot de 298 slachtoffers."

In mei van dit jaar vlogen de tante van Irene en een nicht uit Indonesië naar Nederland om het monument vast te bezoeken. Met speciale toestemming mochten ze het terrein op. "Het was voor hun niet te doen om naar de opening te komen. Toch wilde ze graag dat de familie werd vertegenwoordigd. Omdat wij de verongelukte tante kennen vanuit Indonesië en meerdere malen hebben ontmoet, kwamen ze bij ons uit. Daar zijn we op ingegaan. De families van Jane en Gerda in Indonesië zijn blij dat wij zijn geweest. Ik heb al veel foto's naar ze geappt", legt Irene uit. De bijeenkomst was erg emotioneel. Irene: "Er zijn daar kinderen waarvan hun ouders zijn gestorven of familieleden waarvan complete gezinnen zijn weggevaagd. Verschrikkelijk."

Verdriet
Voor iedere overledene is er een boom geplant. Het bomenpark heeft de vorm gekregen van een lintje. Elke boom heeft een naamplaatje. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken waarin alle namen bij elkaar komen. "Het was een mooie dienst en het gedenkteken is prachtig geworden", vertelt Jan. Hij vervolgt: "Aan de andere kant was het ook enorm treurig. Het verdriet van de mensen greep ons aan." Ondanks dat er onder de slachtoffers geen naaste familie van Jan en Irene zijn, heeft de bijeenkomst een diepe indruk achtergelaten.

Irene heeft veel contact met de families van Jane en Gerda. Ze hebben er een familie bijgekregen. "Een piepklein lichtpuntje. De zus van Gerda was ook aanwezig tijdens de ceremonie. Ik ben blij dat ik haar heb gezien en gesproken." Het scheelde overigens niet veel of de tante van Irene had ook in het vliegtuig gezeten. "Ze zou meegaan, maar op het laatst kwam er wat tussen. Ik heb een tijdlang in onzekerheid geleefd, omdat ik niet wist of mijn tante ook op de vlucht zat." De tante van Irene is er nuchter onder gebleven. 'Mijn tijd is blijkbaar nog niet gekomen' zegt ze.

Schuldvraag
Vorige week maandag was het drie jaar geleden dat de MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, waaronder 196 Nederlanders. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De ramp is in Nederland nog altijd een open wond. Irene vermoedt dat dit altijd zo zal blijven. "Omdat we nog geen bevredigend antwoord hebben op de vragen: Wie? Wat? Waarom?", besluit ze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant