Dit jaar heeft Veghel in Hout wat meer mogelijkheden. Het dierenparkje in het Julianapark is verkleind waardoor er meer ruimte is ontstaan.
Dit jaar heeft Veghel in Hout wat meer mogelijkheden. Het dierenparkje in het Julianapark is verkleind waardoor er meer ruimte is ontstaan.

'Het wordt ieder jaar lastiger om vrijwilligers te vinden'

Algemeen 1.629 keer gelezen

VEGHEL | Sinds vorig jaar kan niemand meer om Veghel in Hout heen. De eerste editie van het Veghelse Bouwdorp in het Julianapark werd goed ontvangen. De editie van dit jaar, wederom in het park, is van 21 tot en met 25 augustus. "Het draaiboek ligt klaar en de voorbereidingen verlopen voorspoedig. Het wordt alleen ieder jaar lastiger om vrijwilligers te vinden", vertelt secretaris Willem Krommenhoek.

Na een aantal jaar te hebben vertoefd op De Knokert, ver weg van het Veghelse centrum, vindt Veghel in Hout sinds vorig jaar plaats in hartje Veghel. "Wij zijn buitengewoon blij met deze locatie. De deelnemers hoeven niet meer zo ver te rijden en bezoekers kunnen makkelijker een kijkje nemen. Op De Knokert zat je toch wat weggemoffeld", aldus de voorzitter van Veghel in Hout Ed van Uden. Willem is het met hem eens. "We hoeven hier nooit meer weg. De locatie is prachtig."

Een kleurrijke bedoeling in het Veghelse park.

Een nieuwe locatie vraagt om veranderingen. Die zijn vorig jaar doorgevoerd en volgens de organisatie is dat prima gegaan. Ten opzichte van vorig jaar wordt er dan ook niet heel veel veranderd. "Wat kleine aanpassingen, maar vorig jaar is er niet echt iets geweest wat grote problemen met zich meebracht." Het verdelen van de pallets verliep in 2016 uitstekend. "Daar zijn we blij mee. Daarvoor was het een heel gesleep en ontstonden er zelfs ruzies. Dat is veranderd. Alles verloopt geordend. De pallets staan netjes in rijen en de kinderen weten precies welke ze wel en niet mogen gebruiken."

Inkomstenbron
Ook in het Oudercafé, waar Willem de scepter zwaait, veranderde er vorig jaar het een en ander. "Het was drukker dan de jaren daarvoor. Ouders en geïnteresseerden lopen op deze locatie eerder even binnen om een kijkje te nemen en drinken een kopje koffie. Dat zag je ook terug aan de inkomsten. Het café is voor ons een belangrijke inkomstenbron."

Gezelligheid bij het oudercafé.

Dit jaar heeft Veghel in Hout wat meer mogelijkheden. Het dierenparkje in het Julianapark is verkleind waardoor er meer ruimte is ontstaan. "Daar zijn we erg blij mee. De samenwerking met de gemeente verloopt soepel", zegt Willem. Er komt, ondanks verschillende smeekbedes, geen ingang aan de Parklaan. Dit heeft zowel logistieke- als veiligheidsredenen. "Je komt in problemen met parkeren. In de Parklaan is het onmogelijk om fietsen en auto's te parkeren. Daarnaast werken we met één ingang. Het kan niet zo zijn dat kinderen zomaar het terrein verlaten. Eén in- en uitgang is overzichtelijk en goed te controleren."

Verwachtingspatroon
Het programma is zo goed als rond. De prijzen van de bouwdorpkaarten gingen dit jaar iets omhoog. Willem: "Een noodzakelijke beslissing. De attracties worden steeds duurder en het verwachtingspatroon van de jeugd is groter dan een aantal jaar terug." Voorheen kon Veghel in Hout rekenen op 1000 deelnemers. De laatste jaren loopt dat iets terug. "Er is steeds meer te doen. Toch hebben we dit jaar weer zo'n 750 kinderen die deelnemen aan Veghel in Hout. Een mooi aantal", vindt Willem.

De pallets worden netjes opgesteld. 

Activiteiten sluiten
Waar het vinden van deelnemers eigenlijk elk jaar zonder problemen verloopt. Is het binnenhalen van vrijwilligers een ander verhaal. "Dat is steeds lastiger. We hebben nu zo'n 70 volwassen en 50 jeugdvrijwilligers. Eigenlijk hebben we er zeker 150 nodig en liefst nog meer. Op dit moment is de kans aanwezig dat we genoodzaakt zijn activiteiten te sluiten in verband met onder bezetting. De attracties moeten goed worden bemand in verband met veiligheid. Op dit moment loopt dat gevaar", vertelt Willem. Het sluiten van attracties is tevens zonde van het geld. "We hebben toch al betaald om ze te huren."

Sophie en Eva mogen Bouwdorp 2017 openen.

Scholieren die nog een maatschappelijke stage willen volgen, zijn van harte welkom. "Het is een hartstikke leuke groep. Het mooiste van alles zijn de gelukkige 'kinderkoppies' als ze weer een dag hebben genoten." Vrijwilligers kunnen zich via de website van Veghel in Hout: www.veghel-in-hout.nl aanmelden. Het is niet noodzakelijk om alle dagen aanwezig te zijn. Met een dagdeel is de organisatie al heel content.

Kaarten
Op zaterdag 19 augustus tussen 14.00 uur en 15.00 uur kunnen de niet-opgehaalde kaarten nog opgehaald worden in het Julianapark. Tevens kunnen er dan nog bouwdorpkaarten worden gekocht tegen de prijs van 25 euro.

Meer info op: www.veghel-in-hout.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant