De Ramblas in Barcelona.
De Ramblas in Barcelona.

Crimineel gelovig

Column 1.023 keer gelezen

Toen ik bovenstaande titel tikte, realiseerde ik me terdege dat onderstaand verhaaltje door velen 'verketterd' zal worden. Het zij zo. Het was vooral de combinatie van beide woorden die me dagen bezighield. Natuurlijk naar aanleiding van de aanslag in Barcelona. Las dat het brein achter die Spaanse terreur een imam bleek te zijn. Vrij vertaald noem ik dat een soort priester, voorganger in gebeden. Wetende dat 'geestelijken' al duizenden jaren bergen ellende kunnen veroorzaken heb ik bij priesters over het algemeen toch een beeld van verdraagzaamheid en vrede. En dat wil ik, ook als kerkelijk ongelovige, graag zo houden. Moest overigens wel eventjes aan Allah denken toen ik las dat de terreur-imam meer verstand bleek te hebben van het hersenspoelen van jongens dan omgang met gasflessen. Zou er in het Spaanse Ripoll een vurig signaaltje van boven gekomen zijn? Ik mag het hopen.

Extremistisch gelovigen vormen al sinds mensenheugenis een gevaar voor hun omgeving. Dat het vroeger niet zo opviel had alles met ontwikkeling en kennis te maken. Blindelings geloof in een of ander opperwezen veroorzaakt de nodige blindheid met allerlei nare gevolgen van dien. Handelingen goedpraten door je te verschuilen achter geloof is echter niet meer vol te houden. We verwachten van elkaar dat we zélf verantwoordelijkheid nemen voor onze daden. Ik wil wel eens zien wie over tien jaar zijn kinderen niet meer laat inenten omdat 'hun' god wel voor bescherming zal zorgen. Nergens in de koran staat dat jezelf opblazen temidden van onschuldigen een heldendaad is. Zal ook geen weldenkende moslim goedpraten. Het naleven van regels uit eeuwenoude boeken houdt geen stand in een wereld waarin kennis, maar vooral technologie steeds vaker het tegendeel bewijzen. Technologie staat trouwens al jaren aan de basisvorming van een nieuw geloof: het smartphonegeloof. Helaas zie je daaromheen echter ook al de nodige blindheid. Met regelmatig desastreuze bijwerkingen. Geloof heeft tijd nodig.

Is er dan niets goeds te melden? Jawel! Vanuit technologische hoek kunnen we al wagens laten afslaan die te dicht in de buurt van personen of obstakels komen. Zal ze leren, die busjes- en vrachtwagenterroristen! Daar op voortbordurend wordt het een peulenschilletje om smartphones via gps op zwart te laten gaan als hun eigenaren zich met welk vervoermiddel dan ook gaan verplaatsen. Reuksensoren zullen drank- en drugsgebruikers achter het stuur dwarsbomen. Én…er komt apparatuur die misdadige gedachten kan lezen. Tenminste, daar zou ik bijna crimineel in willen geloven…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant