Afbeelding
Foto: Annemieke van der Aa

Nieuwe noten

Column 2.047 keer gelezen

Babbelde afgelopen weekend wat met een politiek aardig goed ingevoerde vriend. Behalve een hoop slappe klets, wisselen we onder andere ook kranten uit. Soms via de brievenbus, soms via directe overhandiging. Dat laatste was ditmaal het geval en binnen de kortste keren liggen we dan op een soort 'ramkoers' wat betreft Veghels beleid op allerlei terreinen. Soms bestoken we elkaar, maar meestal richten we onze verbazing op allerlei bestuurlijke onhandigheden, een gebrek aan visie en/of durf. Niets menselijks is ons vreemd.

Met regelmaat komt de ontwikkeling van Veghel centrum aan de beurt. De leegstand, de toekomst, de verbinding met de Noordkade. Welke aanpak heeft kans van slagen? Zaterdag waren we er snel uit: Veghel moet een thematische koers gaan varen om het centrum weer nieuw leven in te blazen. Als het aan ons ligt wordt dat een kunst & cultuurkoers. Ik heb al eerder geschreven dat alle leegstaande panden in Veghel op een of andere manier 'gebruikt' moeten kunnen worden. Creëer desnoods een fonds zodat speculerende pandeigenaren hun kosten eruit kunnen halen. Maak van Veghel centrum een plek waar beginnende, innovatieve ondernemers/kunstenaars laagdrempelig aan de slag kunnen. Waar bezoekers dat creatief talent aan het werk kunnen zien. Wedden dat het volk trekt!

Nieuwe ontwikkelingen moeten iets gezamenlijks krijgen. Iets onderscheidends waardoor mensen vanuit alle uithoeken der provincie richting Veghel (lees ook Meierijstad) zouden willen afreizen. Aanvoeren dat de Noordkade aan dat beeld voldoet is armzalig als de rest van het dorp langzaam 'uitsterft'. Het ooit zo jubelend gepresenteerde haltermodel helt inmiddels veel te zwaar over richting havengebied. Nieuwe kansen dienen zich echter aan! Dinsdag werd bekend dat iedereen mee mag denken over de invulling van twee plekken in het hart van Veghel: het oude ziekenhuis en het klooster. Dit initiatief van het Brabants Dagblad vraagt om ieders medewerking! Het BD wil graag weten wat inwoners van Meierijstad graag zien gebeuren op die centrale plek.

Een thematische aanpak heeft de toekomst! Misschien dat zelfs een hopeloos verouderd concept als de kermis overeind kan blijven als er een thema (Market Garden, bevrijding van Veghel) aan gekoppeld wordt. Heeft centrummanager Jan Hein Opheij goed gezien!

Eerder die kermisweek bliezen Phoenix, Plein 23, Frits van Eerd en Mark van Kessel (en de zijnen) weer hoop in het muziekonderwijs in Meierijstad. In Mark's geval trouwens letterlijk! Hun thema? Nieuwe noten op Veghels' zang…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant