Stichting Vivendi brengt dankzij het Frits-Starter initiatief van Frits van Eerd muziektheater naar alle zorginstellingen binnen de gemeente Meierijstad.
Stichting Vivendi brengt dankzij het Frits-Starter initiatief van Frits van Eerd muziektheater naar alle zorginstellingen binnen de gemeente Meierijstad.

Stichting Vivendi brengt kleur in de ouderenzorg

Algemeen 869 keer gelezen

VEGHEL | Stichting Vivendi brengt dankzij het Frits-Starter initiatief van Frits van Eerd muziektheater naar alle zorginstellingen binnen de gemeente Meierijstad. Tijdens een pilot, bestaande uit vier muziekvoorstellingen en drie workshops, willen Stichting Vivendi en Frits-Starter het positieve effect van muziek op senioren, ouderen met dementie en zorgverleners aantonen. Deze pilot wordt op 15 mei feestelijk afgetrapt in het AAtrium in Veghel.

Het Frits-Starter project is opgericht door Frits van Eerd, CEO van Jumbo Supermarkten, om jonge ondernemers te helpen hun dromen waar te maken. Van de 200 ingediende aanvragen werd Vivendi één van de twaalf winnende projecten. "Het steunen van jonge, ambitieuze gedreven mensen is waar het om draait. Tegelijkertijd wil ik ondernemerschap stimuleren. Dit is typisch zo'n prachtig voorbeeld. Ik heb er veel vertrouwen in dat dit concept levensvatbaar is", aldus Frits van Eerd.

Cadeau
Frits-Starter ondersteunt het project van Stichting Vivendi zowel financieel als inhoudelijk. Ook brengt Frits Stichting Vivendi in contact met zijn waardevolle netwerk, zoals de ervaren ondernemers van Phoenix Cultuur uit Veghel. "Maar het grootste cadeau, is het vertrouwen dat je krijgt van zo'n ervaren ondernemer. Dat geeft zoveel motivatie", zegt Astrid Nijssen, oprichtster van Stichting Vivendi.

Magisch
Met de pilot die Stichting Vivendi uitvoert in alle zorginstellingen binnen Meierijstad, wil men zoveel mogelijk ouderen bereiken, ook thuiswonende ouderen. Dat gebeurt in goed overleg met Esther de Bie, de spin in het Veghelse thuiswoon-web. Esther: "Je brengt mensen met muziek tot leven: muziek verbindt, zorgt voor ontmoeting, ontzorgt en geeft kleur aan het leven. Ik gun het iedereen om nog meer geluk te ervaren door inzet van muziek."
Maar hoe verhoogt muziek de levenskwaliteit van deze doelgroep? "Wat muziek voor een effect heeft op deze doelgroep is magisch. Door de herkenbare verhalen die wij naspelen, komen herinneringen weer tot leven en je ziet de mensen opbloeien. Er was zelfs een man die na een jaar stilte weer ging praten", vertelt Astrid.

7000 ouderen
Stichting Vivendi werd in 2014 opgericht door Astrid Nijssen (28 jaar) en bestaat uit een groep van jonge musicalacteurs (onder andere Soldaat van Oranje, Liesbeth List). Met nostalgisch muziektheater toeren zij door heel Nederland en brengen het theater rechtstreeks naar de zorginstellingen. Samen met een live pianist worden de nostalgische liedjes met smaak gebracht. En met succes: 90 procent van de locaties waar Vivendi speelt, boekt Vivendi opnieuw.
In vier jaar tijd heeft Stichting Vivendi vijf voorstellingen uitgebracht en al meer dan 7000 ouderen bereikt. Het doel is simpel: zoveel mogelijk ouderen en ouderen met dementie een beetje geluk brengen door middel van muziek. Er zijn momenteel 270.000 mensen met dementie in Nederland en dit aantal blijft flink groeien. Er is nog geen medicijn, maar met muziektheater kan men wel verlichting bieden.

Op 15 mei 2019 gaat de pilot feestelijk van start in het AAtrium in Veghel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant