Prins Tinus d'n Twidde en Jeugdprins Ryan steken de kuus in de fik (Foto: Ad van Dooren).
Prins Tinus d'n Twidde en Jeugdprins Ryan steken de kuus in de fik (Foto: Ad van Dooren).

Prins Tinus blikt terug: 'Ik hoop echt dat de Veghelaren het leuk vonden dat ik prins was'

Carnaval 226 keer gelezen

VEGHEL | De carnaval in Kuussegat werd dinsdagavond officieel afgesloten met de Kuusverbranding. Prins Tinus d'n Twidde gaf de sleutel terug aan burgemeester Ina Adema. De prins van het Kuussegat is inmiddels weer een beetje bijgekomen en blikt terug op een bijzondere carnaval. "Ik heb van elk moment genoten", aldus Tiny van der Sanden.

Tiny van der Sanden zit aan een bartafel in de voor hem zo vertrouwende Stapperij. Niet meer getooid is zijn herkenbare prinsenoutfit van de laatste dagen, maar in werkkleding. Hij is namelijk al twee dagen druk met het schoonmaken van de verschillende zalen die de Stapperij rijk is. Hij laat trots de vloer zijn. "Mooi hé? Woensdagochtend ben ik 's ochtends met de schoonmaakploeg begonnen."

'Het is een heftige tijd'
Prins Tinus d'n Twidde heeft carnaval beleefd in een roes. Langzaamaan komt het besef binnen van wat voor een bijzondere carnaval hij heeft gehad. "Het is echt fantastisch geweest. Het besef dat ik dit heb mogen meemaken komt steeds meer binnen. Het voelt als een eer." Of hij niet waanzinnig vermoeid is? Tiny is wel wat gewend. "Het is natuurlijk een heftige tijd, maar ik heb het goed overleefd. Heb er niets aan overgehouden in ieder geval. De biertjes en het weinige slapen kan ik goed hebben." Toch wordt een prins waanzinnig geleefd. Tijdens carnaval en ook zeker de periode daarvoor. Iedereen wil even met je praten, op de foto of snel een handje schudden. "Het moeilijkste is je kop erbij houden en de woordjes die je overal mag doen, maar volgens mij is dat goed gelukt."

Kippenvel
Dieptepunten of teleurstellingen heeft Tiny niet ervaren. Of er iets beter kon? Hoogstens het weer. Hoogtepunten waren daarentegen talloze. "Je vergeet er altijd een paar, maar het optreden van Hoempa Matata in café Sax and Jazz heeft grote indruk op me gemaakt. Het blaaskapel bestaat 20 jaar en ontving ons met een man of 80. Adjudant Emiel kneep me nog in mijn arm en zei 'Ik heb kippenvel', bij mij was dat niet anders." Verder natuurlijk de carnavalsmis. Een activiteit waar Tinus echt naar uitkeek. De uitkomst stelde hem niet teleur. "Geweldig! Ook de aanwezigheid en de toespraak van pastoor Smulders was super. Het is echt iets wat moet blijven bestaan." Daarnaast maakten de bezoekjes aan de bejaardencentra indruk. "Dat je binnenkomt en er mensen in tranen uitbarsten. De bejaarden komen wat minder buiten en vinden het fijn dat ze niet worden vergeten." Wat Tinus verder opviel was het contact met de andere prinsen. "De klik in de kerkdorpen was geweldig. Ik ben dan ook met plezier in de dorpen geweest."


Contact met kerkdorpen
Het team, om maar even in voetbaltermen te spreken, om Tiny bleek de afgelopen tijd ijzersterk. Samen met zijn zoon en adjudant Emiel van der Sanden en ras-carnavaller Ivo van Berlo heeft hij getracht er het beste van te maken. "Emiel is een allemansvriend en Ivo weet alles van carnaval. Daarnaast zijn ze twee bekende in Veghel. Iets wat helpt." Dan zijn er verder nog de vrouwen en de Raad van Elluf. "Carla, Mieke en Jolanda staan iets meer in de schaduw, maar zijn enorm belangrijk. Onmisbaar zelfs. Je zweet bijvoorbeeld als een tierelier en dus moeten de pakken opgefrist worden. Verder zijn ze overal bij en dat is fijn. Ook de Raad van Elluf doet meer dan alleen zuipen en feesten. Ze zijn er bijna altijd allemaal en zorgen goed voor je." Tot slot was daar Opperkuus Rudy van den Elzen. "Hij had alles onder controle."

'Veghel mag trots zijn'
De komende twee dagen gaat Tiny er lekker tussenuit. Even zijn rust pakken. "Veghel mag trots zijn. Carnaval leeft echt in de gemeente. Ik kwam natuurlijk vaak in de Stapperij, maar ook in de andere horecagelegenheden en Vudel leeft carnaval maximaal. Voor mijzelf is het fijn dat het leuk is geweest. Het heeft lang geduurd en elk jaar werd ik genoemd als nieuwe prins. Ik hoop echt dat de Veghelaren het leuk vonden dat ik prins was. Je doet het niet alleen voor jezelf", besluit Tiny.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant