Hannes de Prutser is een simpele Brabantse mens. Hij doet alles zelf en heeft elf kinderen. Althans dat zegt zijn vrouw.
Hannes de Prutser is een simpele Brabantse mens. Hij doet alles zelf en heeft elf kinderen. Althans dat zegt zijn vrouw.

'Mijn vrouw zei nog: Jij bent gek'

Carnaval 2.414 keer gelezen

VEGHEL | De finale voor het Brabants Kampioenschap Tonpraoten is vrijdag 13 januari in Valkenswaard. Van de acht tonpraoters die een finaleplaats wisten te bemachtigen komt er eentje uit Veghel. Jo Deckers staat als 'Hannes de Prutser' voor het eerst in de finale.

Het bereiken van de finale was toch wel een verrassing voor de 72-jarige Jo. "Ik had er geen rekening mee gehouden. Mijn vrouw zei nog: 'Jij bent gek'. Ik wilde kijken of ik me nog kon meten met de toppers uit de regio." Zonder veel mensen in te lichten, deed Jo mee aan de voorronde. Op de dag dat Jo uit het ziekenhuis kwam (kleine ingreep, niets ernstigs red.), zouden de geselecteerden worden gebeld. De telefoon in huize Deckers bleef akelig stil...

Jo loopt al jaren mee in verschillende gedaantes. Zoals hier als Statsgids.

Lovend
"Toen belde er iemand van de tonpratersakkedemie die had gelezen dat ik toch naar de finale mocht. Ik dacht dat ik voor de gek werd gehouden." Jo besloot de organisatie op te bellen en het bleek waar te zijn. "De vakjury was lovend. Echt heel mooi om te horen. 'We zagen het voor ons', zo schreef de jury", vertelt Jo trots.

Vrienden
In 1980 (!) begon het tonproaters avontuur van Jo. Nu, op 72-jarige leeftijd, barst hij nog steeds van het enthousiasme en de energie. "Het hele jaar maak ik kleine notities", legt Jo uit terwijl hij een aantal briefjes uit zijn blouse tovert. "Pas had mijn vrouw een blouse gekocht zonder borstzakje. Die doe ik dus niet aan. Dat werkt niet", lacht hij. 46 jaar geleden kwam Jo in Veghel te wonen. Hij deed eigenlijk direct mee aan de tonproatvoorrondes van de Hofzittingen. "Ik won direct en mocht dus optredens tijdens de officiële zittingen. Ik heb toen ook twee dierbare vrienden leren kennen: Willy van de Burgt en Rini van Os. Rini spreek ik nog vaak en van hem krijg ik nog regelmatig feedback (elke finalist mag één jurylid leveren. Jo koos voor Rini red.)." Wanneer het over Willy gaat, slikt Jo even. "Willy is helaas, op 49-jarige leeftijd, veel te vroeg overleden. Ik ben vanaf de start als tonproater met deze mannen opgetrokken. Een fantastische periode."

In 1980 (!) begon het tonproaters avontuur van Jo.

Elf kinderen
Het grote idool van Jo is zonder twijfel Toon Hermans. "Ik heb al zijn shows gezien. Natuurlijk probeer je iets van zijn stijl na te streven." Bij het tonproaten is zowel de tekst, de timing als de mimiek doorslaggevend voor een succesvol optreden. Jo probeert dat tijdens de finale als Hannes de Prutser in praktijk te brengen. "Hannes is een simpele Brabantse mens. Hij doet alles zelf en heeft elf kinderen. Althans dat zegt zijn vrouw." Volgens Jo hoef je niet alle grappen voor te kauwen. "Mensen zijn niet dom. Je moet niet te veel vertellen. Het is belangrijk dat je de aandacht van het publiek blijft vasthouden."

'Vinden mensen dit leuk'
Wat is eigenlijk het mooiste aan tonproater zijn? "Er is eigenlijk niets mooier dan een zaal mensen aan het lachten te krijgen." Klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. "Het bedenken van een creatie is het moeilijkst. Het kan niet dat je binnen een paar dagen een typetje hebt bedacht en de teksten hebt geschreven. Onmogelijk. Dat is een kwestie van maanden. Je moet constant bij jezelf afvragen 'vinden mensen dit leuk'? Dat valt niet mee, maar is essentieel voor een goed optreden", stelt Jo voordat hij begint aan een van zijn talloze anekdotes.

Inmiddels is hij 72 jaar en nog steeds vol van enthousiasme en energie.

Trots
De kersverse gemeente Meierijstad kent overigens twee deelnemers. Ook Rien van Genugten uit Sint-Oedenrode) staat als 'Jan de Carnavalsman' in de finale. Ook voor Rien is dat voor het eerst. Jo is onder de indruk van Rien: "Super geestig. Tijdens zijn voorronde klonk er continu gelach uit de zaal. Misschien wordt hij we Brabants Kampioen." Zelf dicht Jo zich niet heel veel kansen toe. "Ben je gek? Voor mij is het al een eer dat ik mee mag doen. Je hoort toch bij de beste acht van Brabant en daar ben ik best een beetje trots op", besluit Jo.

De finale is vrijdag 13 januari in Valkenswaard. Op zaterdag en zondag zijn er nog drie galavoorstellingen ook in Valkenswaard.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant